Maaltijdsoep van wortel en venkel

Oorspronkelijk kwamen de eerste (witte) wortelen uit Afghanistan en zijn door de V.O.C. naar Nederland overgebracht. De Nederlandse agrarische sector liep toen al enorm voor op die van de rest van Europa. De Nederlandse boeren slaagden erin om een oranje variant te telen. Deze werden uiteraard vanwege de nationale kleur opgedragen aan de koninklijke familie Van Oranjes-Nassau. Vandaar dat onze oranje wortelen in het buitenland nog steeds als Dutch Carrots bekend staan.

Ingrediënten

  • 800 gr schoongemaakte wortel
  • 800 gr schoongemaakte venkelknol
  • 40 gr. geraspte parmezaan
  • peper zout
  • olijfolie
  • groente bouillon
  • sneetjes brood in olijfolie gebakken

Bereiding

Doe de wortelen en venkel in een pan met 1 ltr.  gezouten water en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat ze 15 tot 20 minuten garen tot ze zacht zijn. Giet de de venkel en wortelen met het kookvocht in een blender en hak het tot een fijne puree. Giet het over in een schone pan en laat het even inkoken tot de gewenste dikte. Voeg naar smaak nog wat zout of groentebouillon toe. Serveer de soep met gebakken brood. Sprenkel er wat olijfolie over  soep en strooi en er een snufje peper en geraspte parmezaan op.