Tomaat brengt de zomer in huis

Gepubliceerd op 13 maart 2021 om 15:01

Tomaat is afkomstig uit Zuid-Amerika en was daar al heel lang in cultuur voordat ze door de Spanjaarden mee naar Europa werd genomen. Na enige tijd als sierplant te zijn geteeld werd ze pas vanaf de halfweg de 19de eeuw, als groente gekweekt. De vruchten bevatten een grote hoeveelheid vitamine C, B1, en PP verder provitamine A, suiker en een groot aantal mineralen. Het aanwezige lycopeen in tomaten speelt mogelijk een belangrijke rol bij de bescherming tegen kanker. De tomaat behoort net als de aardappel tot de familie van de Nachtschade

De toepassingsmogelijkheden van tomaat zijn vrijwel onbeperkt. Heerlijk in salades, bij tussendoortjes, of als snack of borrelhapje. Ze zijn geschikt voor soepen, sauzen en warme bereidingen. Er is geen groente waarvan zoveel verschillende vormen en kleuren bestaan als de tomaat. Dit alles maakt van de tomaat tegenwoordig een van de meest gebruikte groenten.

  • Zaaitemperatuur: 20 - 25°C
  • Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
  • Kiemtijd: 6 - 14 dagen
  • Zaaitijd binnen: Vanaf februari
  • Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
  • Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
  • Plantafstand: 45 - 50 cm

De teelt

Tegenwoordig zijn er goede rassen verkrijgbaar die ook op een beschutte plaats goed geteeld kunnen worden. De beste resultaten verkrijgt men echter bij teelt onder glas of folie. De aardappel ziekte komt minder vaak voor en de groei en afrijping verlopen veel vlotter, waardoor de oogst vroeger start.

Tomaten vragen een warme PH neutrale bodem rijk aan humus, voedingsstoffen en vocht. Na aardappelen mogen geen tomaten geplant worden. Aangezien het groeiseizoen relatief lang is met 120 tot 140 dagen, worden ze bij voorkeur voorgekweekt. Hiertoe worden ze ongeveer half maart in kweekbakjes gezaaid, acht tot tien weken voor het uitplanten. De zaaigrond bestaat uit 4 delen potgrond en 1 deel mager zand. Na bevochtigen laat u dit op een temperatuur komen van ongeveer 20°C. Verspreid het zaad bovenop vrij dun en dek af met maximaal een halve cm mager zand. Het geheel afdekken om te voorkomen dat het zaaisubstraat uitdroogt. Speciale elektrisch verwarmde zaaibakjes zijn heel geschikt. Hou er rekening mee dat maximaal 80% van het zaad opkomt. Zodra de plantjes naast de zaadlobben de eerste blaadjes hebben ontwikkeld kunnen ze verspeent worden in potjes. De ideale kweek temperaturen zijn bij het zaaien 22 to 25 graden en later aan het eind van de opkweek 15 to 18 graden. Als absolute minimum temperatuur moet je toch wel denken aan zo’n 12 graden. Naast een voldoende hoge temperatuur is ook de hoeveelheid licht tijdens de opkweek heel belangrijk, anders groeien ze te sterk in de hoogte.

Vanwege de vereiste minimum temperatuur worden de plantjes pas eind mei in de volle grond uitgeplant. In de kas zodra de plantjes zo’n 20 cm groot zijn en er geen risico meer is op te lage temperaturen (vorst). De kluit wordt met 1/3 van de stam onder de grond gezet. Te lang geworden planten kunnen beter zelfs wat dieper worden gezet. De onder de grond zittende delen vormen makkelijk wortels en deze gaan dan ook een enorm wortelstelsel ontwikkelen, waardoor een hoge opbrengst verkregen wordt.

De verzorging

Daarnaast is het voor een goede oogst belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken of draai ze in hangende lijnen. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Als eenmaal de vruchtjes op een tros zichtbaar zijn is trossnoei een aanrader. Zonder trossnoei geeft de plant onderaan veel productie, maar bovenin valt de groei stil. Trossnoei geeft daardoor een meer regelmatige productie. Bij vleestomaten laat u maximaal vier tot vijf vruchten per tros uitgroeien. Bij ronde tomaten of trostomaten zijn dat er ongeveer zeven tot acht, afhankelijk van de grootte van de vrucht. U neemt de misvormde vruchten weg, daarna wat nog overtollig is. Bij kerstomaten is deze snoei niet nodig.

Tijdens het seizoen hebben de tomaten een regelmatige watergift nodig. Bij periodes van te veel of te weinig watergift ontstaan er gebarsten vruchten dan wel neusrot. Rond eind juli tot begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus tot begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat de resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen.

Ziekten en Plagen


Rating: 5 sterren
1 stem

Dank je wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.