Witlof glaceren

Kook mooie vaste stronkjes witlof, van gelijke grootte, verre van gaar. Schep ze uit de pan en spoel ze af onder koud water om het gaarproces te stoppen. Snijd ze doormidden en laat ze in een vergiet goed uitlekken. Bestuif ze met wat poedersuiker en bak de witlof in een beetje roomboter aan beide zijden lichtbruin.

Lees meer »

Braadstuk bedruipen

Dek een voldoende hoge pan waarin je vlees braadt af met wat aluminiumfolie en duw het in het midden een beetje naar beneden. Op die manier zal het vocht condenseren aan de folie en in het midden naar beneden druppelen zodat het vlees wordt bedruipt.

Lees meer »

Broodjes lekker afbakken

Smeer een afbakbroodje voor het afbakken eens in met olijfolie en doe, als je toch bezig bent,  er ook nog een beetje zout en peper over . Lekker stokbroodje met een krokant korstje.

Lees meer »

Shoarma saucijzenbroodjes

Leg wat Shoarma reepjes als een klein worstje midden op een plakje bladerdeeg. Vouw het plakje dubbel en druk de rand voorzichtig aan met een vork. Snijd het in vier of vijf mini saucijzenbroodjes, besmeer ze met een geklopt ei. Afbakken volgens de instructies op de verpakking. Lekker bij de borrel.

Lees meer »

Peterselie in stoof en saus

Roer op het allerlaatste moment wat platte peterselie door vleessauzen en stoofschotels. Laat het slechts 30 seconden zachtjes mee sudderen om de saus nog een laatste vleugje frisheid mee te geven.

Lees meer »

Kruiden bewaren

Vettige kruiden (tijm, rozemarijn, marjolein, hysop en oregano) bewaar je door ze te drogen. De waterige kruiden (peterselie, bieslook, dragon, basilicum, en kervel) bewaar je het best door ze te pureren met een beetje olijfolie. Doe het dan in een ijsblokjes zakje en vries het direct in. Zorg dat er geen zuurstof bij komt anders wordt het bruin.

Lees meer »

Knoflook pellen

Snij van een teentje knoflook het harde stukje. Leg vervolgens een breed koksmes met de platte zijde op het teentje. Geef met de vrije hand een stevige tik op het mes. Je kunt nu met duim en wijsvinger de velletjes er zo af pakken. Als je het teentje nu snijdt krijg je meteen mooie fijne stukjes.

Lees meer »

Eitje perfect koken

Om het perfecte eitje te koken begin je altijd met een pan ruim kokend water, immers je wilt het eiwit gestold hebben en het eigeel nog zacht voor bij het ontbijt of hard met nog een lichte glinstering voor bijvoorbeeld in de salade.

Lees meer »

Bouillon; Helder of bruin?

Er zijn 2 soorten bouillon; 'heldere' bouillon en 'bruine' bouillon, beide zijn helder. Heldere bouillon is geschikt voor cremesoepen of sausen waar room doorheen gaat, gerechten die blanc moeten blijven. Bruine bouillon is robuster van smaak en donkerder van kleur, waardoor hij geschikt is voor bruine sauzen, stoofschotels en stevige soepen.

Lees meer »

Boontjes roerbakken

Bak in een ruime koekenpan ca. 100 gr spekjes. Voeg hieraan de boontjes toe. Bak ze even goed mee en leg dan nog de deksel op de pan om ze door te laten garen. Let er wel op dat ze knapperig blijven.Totaal ca. 8 minuten. Even kruiden en klaar.

Lees meer »