Griekse salade

Heimwee naar of zin in vakantie? Proef Griekenland op je bord met dit authentieke recept voor Griekse salade. “Horiatiki Salata” kan je in elk Grieks restaurant vinden vele variaties. Het traditionele recept bevat geen sla, geen azijn en geen citroensap! Maar wel tomaat, komkommer, ui, rode peper, olijven, Griekse feta kaas en wordt op smaak gebracht met zout en gedroogde oregano. Voeg de olijfolie rijkelijk toe toe net voor het opdienen.

Lees meer »

Surinaams zoetzuur

Zuurgoed is een typisch Surinaams bijgerecht dat bij bijna elke maaltijd op tafel komt. Het is friszuur van smaak en is lekker bij de soms pittige Surinaamse gerechten. Het zuurgoed wordt vaak gemaakt van komkommer en/of rode ui, die in de azijn worden gelegd. Zuurgoed is makkelijk te maken en in de koelkast een week houdbaar. Superlekker bij onder meer Surinaamse bami en nasi..

Lees meer »

Zoetzure augurken

Augurken zijn een soort komkommers die oorspronkelijk uit India komen, maar al eeuwenlang in Europa worden verbouwd. Het inmaken van augurken wordt in verschillende landen gedaan, zoals Nederland, Duitsland, Polen, Rusland en de Verenigde Staten. Elke regio kent zijn eigen recepten en smaken. Hier houden we vooral van de zoetzure variant.

Lees meer »

Courgette soep

Courgette bevat slechts 16,7 kcal per 100 gram. Toch is de voedingswaarde hoog door het uitgebreide pakket aan vitaminen en mineralen. Daarnaast stimuleren de voedingsvezels de spijsvertering en geven ondanks de lage calorieën een verzadigend gevoel

Lees meer »

Warme sperziebonen salade

Een klassieker uit de Italiaanse keuken, bovendien erg gezond en lekker op een mooie zomerdag. Uiteraard gebruik je de meest verse bonen uit de tuin of van de groenteboer,

Lees meer »

Sperziebonenbrood

Sperziebonen zijn erg gezond, bevatten weinig calorieën en zijn een goede bron van vitamine B1, B2, B6, C, K, foliumzuur, kalium, ijzer, calcium, magnesium en koper3. Daarnaast verlagen ze het LDL-cholesterol en dat is goed voor de bloedvaten.

Lees meer »

Maaltijdsoep van wortel en venkel

Oorspronkelijk kwamen de eerste (witte) wortelen uit Afghanistan en zijn door de V.O.C. naar Nederland overgebracht. De Nederlandse agrarische sector liep toen al enorm voor op die van de rest van Europa. De Nederlandse boeren slaagden erin om een oranje variant te telen.

Lees meer »

Black velvet

Deze cocktail werd voor het eerst gemaakt door de bartender van Brooks’s Club in London in 1861, ter gelegenheid van het overlijden van Prince Albert. Het symboliseert de zwarte of purperen armbanden die door de rouwenden gedragen worden.

Lees meer »

Pudding van de oude abt

Dit originele recept heb ik van mijn kookclub jaren geleden. Het is een recept van de portugese Abt van Priscos (1834-1930) Deze Abt genoot nationale bekendheid vanwege zijn kookkunst.

Lees meer »

Beef Wellington

Een heerlijk gerecht voor de feestdagen dat je vrijwel geheel van te voren kunt klaarmaken. Op de dag zelf bak je het in ca. 30 minuten af. Iedereen zal onder de indruk zijn van dit mooie gerecht en met smaak opeten.

Lees meer »

Mousse van ruisvoorn met een kruidensausje

Een heel mooi recept uit de Franse keuken voor onze mooiste inheemse vis; de ruisvoorn. Deze prachtig gouden vis met vuurrode vinnen kom je zowat in elke boerensloot tegen. Wil je hem vangen moet je heel rustig te werk gaan met een broodvlok of made.

Lees meer »