Romana sla heerlijk in de caesar salade

Romana sla wordt ook wel Romaanse sla of Romaine genoemd. Deze lange krop behoort tot het type bindsla en wordt veel in Zuid-Europese landen gegeten. Rauw smaakt deze sla een tikje wranger dan kropsla. Ook zijn de bladeren wat steviger. Romana sla hoort in het authentieke recept caesar salade gebruikt te worden.

Lees meer »

Koolrabi slank en boordenvol vitaminen

Koolrabi behoort tot de meest gewaardeerde groenten, vooral in het voorjaar. Koolrabi is gezond en slank (maar 24 kcal per 100 gram) en bevat veel vitamine B en C, caroteen en ijzer. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren. Van deze bladeren kunt u soep maken. De knol is weer gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats ten minste 4 à 5 dagen houdbaar.

Lees meer »

Paprika boordenvol vitamine C

Van alle groenten bevatten de groene paprika’s het meeste vitamine C. De rijpe rode exemplaren bevatten heel veel provitamine A. Paprika’s behoren tot dezelfde familie als de chilipepers die meer als specerij gebruikt worden. De teelt verloopt op gelijke wijze. Paprika’s en pepers hebben voor hun ontwikkeling buitengewoon veel warmte nodig. Ook hebben ze een lang groeiseizoen van 150 tot 200 dagen. Daarom beginnen we al in de winter met de opkweek binnenshuis. 

Lees meer »

Aubergine heeft de meeste warmte nodig

Aubergines behoren net als de tomaat en aardappel tot de nachtschade familie. Ze hebben verschillende vormen en kleuren maar de meest bekende zijn toch wel paars zwarte variëteiten. Aubergine is een zeer veelzijdige en gezonde groente. Aubergine bevat o.a.: vitamine B1, B2, B6, B11,  en C. En de mineralen: natrium, kalium, selenium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink en heel veel voedingsvezels, weinig vet, koolhydraten en gluten.

Lees meer »

Tuinbonen lekker met bonenkruid

De tuinboon is een plant die behoort tot de vlinderbloemenfamilie en werden al in 6000 v.Chr. in het Middellands Zeegebied geteeld. De zaden waren toen nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen in Nazareth - Israël. In Nederland wordt traditioneel de tuinboon met bonenkruid gegeten.

Lees meer »

Rabarber zoet of hartig

Rabarber is een vaste plant die beter niet gezaaid kan worden, er worden dan onregelmatige planten gevormd. Vermenigvuldiging kan dus beter ongeslachtelijk plaatsvinden door deling. De plant houdt het wel 20 jaar op dezelfde plek vol maar dan dient er wel de nodige aandacht aan de bodem besteedt te worden.

Lees meer »

Courgette, eenvoudig te telen

De Courgette is een Noord-Amerikaanse plant en is in de 16e eeuw in Europa ingevoerd. Courgette is een hele gezonde groente en bevat veel ijzer en vitamine C. Een Courgette laat zich vrij gemakkelijk telen en de oogst is ruim voldoende om een gezin van 4 personen een seizoen lang te voorzien van deze veelzijdige vrucht. Niet alleen de vrucht maar ook de bloem wordt in de keuken verwerkt.

Lees meer »

Aardappelen, thuis in elke moestuin

Aardappelen kunnen op geen enkele wijze in twijfel worden getrokken vanwege hun voedingswaarde. Vrijwel alle grondsoorten zijn geschikt zolang ze maar genoeg humus bevatten. Aardappels hebben veel behoefte aan kalium werk daarom wat extra hout-as onder. Tijdens de vorming van de knoppen en de bloei moet er goed gesproeid worden. Dit is het moment dat de knollen zich beginnen te vormen.

Lees meer »

Meloen de zomerkoningin

Als aardbeien de koninkjes van de zomer zijn dan is de meloen de koningin. Ik kan me geen zomers feestje voorstellen zonder meloen. Meloen met parmaham als voorgerecht of als snack, meloen in de punch, meloen met ijs of gewoon meloen. Allemaal even heerlijk en verfrissend. De vrucht bevat 5 tot 8 % suiker en verder veel vitamine C, citroen-, en appelzuur.

Lees meer »

Witlof lekker in de winter en het vroege voorjaar

Witlof is van oorsprong een Belgische groente en wordt daarom ook wel Brussels lof genoemd. Van de gebleekte bladeren kan in de winter en het voorjaar een zeer gewaardeerde salade gemaakt worden, maar ook gestoofd en gegratineerd is witlof niet te versmaden. De malse bladeren bevatten een grote hoeveelheid vitamine C, vitaminen van de B-groep en verder veel mineralen. Witlof wekt de eetlust op en stimuleert de spijvertering.

Lees meer »