Januari - Louwmaand

Januari is een stille, rustige tuinmaand, met een gemiddelde temperatuur van 2 graden. Dit lijkt wel redelijk maar de hoogste en laagste temperatuur op een dag kan makkelijk zo’n 20 graden uit elkaar liggen. Het is geen maand die lokt om allerlei tuinwerkzaamheden te beginnen.

Lees meer »

Februari - Sprokkelmaand

De dagen lengen, het rustende leven wordt langzaam weer wakker. Met een beetje geluk kan deze maand al wat lentesfeer brengen. Ook kan februari nog gemeen koud zijn. Ruim 15 graden vorst kan zomaar optreden, maar er zijn ook temperaturen gemeten van ruim 15 graden boven 0. Het kan dus alle kanten op.

Lees meer »

Maart - Lentemaand

Maart roert zijn staart is geen loze kreet. Er zijn jaren bekend dat er geen enkele vorstdag optrad in maart, maar er zijn ook jaren bekend waarin maar liefst niet minder dan 20 van deze dagen voorkwamen. De gemiddelde temperatuur ligt op 5,4 graden. In het algemeen wordt aangenomen dat de groei pas begint bij 6 graden Celsius.

Lees meer »

April - Grasmaand

In april kan de tuinliefhebber volop aan de bak. De ontwikkeling van allerlei planten komt nu volop op gang en vele bomen beginnen in blad te schieten, waardoor het uitzicht vrijwel elke dag veranderd. Je beleeft dat de natuur volop tot leven komt. De gemiddelde temperatuur bedraagt ruim 8 graden.

Lees meer »

Mei - Bloeimaand

Mei wordt vaak bezongen als een van de mooiste maanden  van het jaar. De voorjaarsperiode wordt nu afgesloten. Desondanks kunnen de temperaturen nog sterk uiteen lopen. Nachtvorst komt nogal eens voor en kan veel schade berokkenen.

Lees meer »

Juni - Zomermaand

In juni schijnt de zon erg vaak en wordt wel als de zonnigste maand beschouwd. De temperatuur is vaak zeer redelijk met een gemiddelde tussen de 19 en 20 graden. Soms kan het nog venijnig koud zijn met een temperatuur onder de 5 graden Celsius.

Lees meer »

Juli - Hooimaand

Juli is de maand met de hoogste gemiddelde temperatuur. Temperaturen van boven de 30 graden komen regelmatig voor. Tevens valt er doorgaans weinig regen in juli en is samen met augustus een van de droogste maanden. De natuur is op zijn hoogtepunt en de vakanties zijn begonnen of staan kort voor de deur.

Lees meer »

Augustus - Oogstmaand

Door de hoge luchtvochtigheid en de al wat langere nachten treedt er in augustus meer dauw op dan in de afgelopen maanden. De gemiddelde temperatuur is wat lager dan in Juli maar kan nog steeds makkelijk boven de 30 graden komen. Soms treed er een lichte nachtvorst op net boven de grond.

Lees meer »

September - Herfstmaand

September is al weer de eerste herfst maand. Toch kan deze maand nog hele mooi dagen opleveren. De gemiddelde temperatuur ligt net onder die van juni 14 graden. Wel is het een maand zonder extremen. de temperatuur verschillen zijn zeer klein.

Lees meer »

Oktober - Wijnmaand

Het weer in oktober is wisselvallig. Maandgemiddeldes van 14 graden komen voor maar ook van slechts 7 graden. Ook de temperatuurwisselingen in de maand zelf zijn vaak extreem. Deze kunnen variëren van -7 tot + 25 graden Celsius. Van droogte hebben we geen last meer, want de verdamping is zeer gering.

Lees meer »

November - Slachtmaand

De maand november heeft een gemiddelde temperatuur van zo’n 5 graden. Gelijk aan maart dus. Zijn we er in maart nog blij mee nu ervaren we november als een heel sombere maand. De regenval is gemiddeld 70 mm wat de grond erg  nat maakt.

Lees meer »

December - Wintermaand

De laatste maand van het jaar. Voor warmte en vrolijkheid moeten we in de huiselijke kring zijn, in de natuur is niet veel meer te beleven. Buiten bedraagt de gemiddelde temperatuur slechts 3 graden. Alleen januari en februari met respectievelijk 2,2 en 2,3 graden zijn kouder.

Lees meer »