Pepe's moestuin

Als kind hielp ik graag mijn vader in de moestuin. Hij heeft mij geleerd dat je sperzieboontjes moet zaaien met 5 bonen tegelijk in een kuiltje. Ook mogen ze geen meizon zien want dan heb je ze te vroeg gezaaid. Mijn vader kon echt van zijn tuin genieten. Vaak zat hij gewoon op een krukje te kijken hoe alles groeide. 

Jaren later als volwassene miste ik iets waarmee ik fysiek bezig kon zijn. Hardlopen of fietsen trok mij niet en opeens kwam het idee van een moestuin bij mij op. Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik heb toen vrij snel een tuin van 186 m2 kunnen bemachtigen bij de lokale volkstuinvereniging. Hier op het platteland gaat dat nog een stukje eenvoudiger als in de stad.

Ik beleef er nu al vele jaren plezier aan en anderen houd ik wel eens voor dat ik me met het tuinieren fit houd; De kosten zijn veel lager dan van een sportschool en aan het eind van het seizoen zit mijn diepvries vol met overheerlijke en eerlijke groenten.

Maart

Roert zijn staart is geen loze kreet. Er zijn jaren bekend dat er geen enkele vorstdag optrad in maart, maar er zijn ook jaren bekend waarin maar liefst niet minder dan 20 van deze dagen voorkwamen. De gemiddelde temperatuur ligt op 5,4 graden. In het algemeen wordt aangenomen dat de groei pas begint bij 6 graden Celsius.

Dus hard gaat het allemaal nog niet in de lentemaand maart. 

Teeltplan

Teeltkalender

Maak een goed tuinplan met behulp van deze teeltkalender met gewas indeling. Pas de wisselteelt toe en voorkom allerlei ziekten en plagen.

Tuinbonen

Met de tuinboon begint meestal het plantseizoen in de moestuin. Hij kan zelfs al vanaf laat in het najaar gezaaid worden maar mijn voorkeur gaat toch uit naar voortrekken vanaf feb en uitplanten in maart.

De rassen die na het koken bruin worden met de typische enigszins bittere tuinboon-smaak hebben mijn voorkeur. Het express type hiervan is goed in te vriezen.

Maart

De tuinkalender biedt je een steuntje in de rug. Hierop kan je precies zien welke werkzaamheden deze maand moeten gebeuren in je moestuin. Zo voorkom je dat je steeds net te laat bent met de teelt van een bepaal gewas. Ook alle algemene taken komen aan bod zodat je een goede planning kunt malen.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Dank je wel!