Hoe het allemaal begon

Pepe's eerste moestuin

Als kind hielp ik graag mijn vader in de moestuin. Hij heeft mij geleerd dat je sperzieboontjes moet zaaien met 5 bonen tegelijk in een kuiltje. Ook mogen ze geen meizon zien want dan heb je ze te vroeg gezaaid. Mijn vader kon echt van zijn tuin genieten. Vaak zat hij gewoon op een krukje te kijken hoe alles groeide. 

Jaren later als volwassene miste ik iets waarmee ik fysiek bezig kon zijn. Hardlopen of fietsen trok mij niet en opeens kwam het idee van een moestuin bij mij op. Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik heb toen vrij snel een tuin van 186 m2 kunnen bemachtigen bij de lokale volkstuinvereniging. Hier op het platteland gaat dat nog een stukje eenvoudiger als in de stad.

Ik heb er vele jaren plezier aan beleefd. Anderen houd ik wel eens voor dat ik me met het tuinieren fit hou, de kosten zijn veel lager dan van een sportschool en aan het eind van het seizoen zit mijn diepvries vol met overheerlijke en eerlijke groenten.

Pepe's nieuwe Tuin

Najaar 2021 heb ik een stukje akkerbouwgrond kunnen bemachtigen slechts 400 mtr van mijn woning vandaan. De tuin is compleet omheind en voorzien van een coniferenhaag. Verder is er elektriciteit en een goede bron aanwezig. 

Klein minpuntje de tuin was compleet overwoekerd met brandnetels en bramen. Ook aan de coniferen haag was al jaren niets meer gedaan

Het begaanbaar maken

Met een bosmaaier heb ik mij eerst een weg moeten banen door de bramen en brandnetels. Vervolgens alles is versnipperd en op de composthoop gegooid die stevig begon te smeulen. Onvoorstelbaar hoe snel alles verteerd. Uiteindelijk heb ik in totaal 5 m3 compost hieraan overgehouden die ik in het voorjaar van 2023 over de tuin heb verdeeld

De coniferen snoeien

De coniferen waren uitgegroeid tot complete bomen van meer dan 5 mtr en 2 mtr breed. We hebben ze ingekort tot ruim twee meter  en alle takken zoveel mogelijk omhoog gevlochten om wat groen in de haag te houden. Het zal wel enkele jaartjes duren voor het weer een mooie volle haag is

De grond bewerken

Voorjaar 2022 hebben we al een stukje moestuin aangelegd. Hiervoor moest eerst de bodem bewerkt worden. Een 5 cm dikke wortel laag van brandnetel en braam maakte het onmogelijk om met de freesbak er doorheen te geraken. Eerst is alles  losgetrokken met de cultivator en daarna gefreesd. In totaal hebben we 2 aanhangers wortels afgevoerd.

Poten en zaaien

Thuis had ik al diverse plantjes zoals kool sla en selderij opgekweekt die ik nu kon gaan uitplanten. Andere groenten zoals wortelen bietjes en spinazie zijn ter plekke gezaaid.

 

Kempens hoen

In de zomer 2022 hebben we een uitbreiding gehad met 2 tomen kippen van het ras Kempens Hoen. Één in de kleurslag zilver en één toom in goud.

Het Kempens Hoen was compleet verdwenen uit de lage landen. Dankzij de Vereniging Kempens Hoen en vooral door de leden van het eerste uur is het ras weer aan een complete comeback bezig.

Hokken en rennen

Om de kippetjes goed te verzorgen moesten er natuurlijk ook hokken en rennen gebouwd worden. Ze hebben een vrije uitloop maar 's avonds lokken we ze, voor hun eigen bestwil, naar binnen met wat meelwormen en zonnebloem pitten. Als ik eraan kom met de "snoepjes" staan ze al te dringen voor de deur van hun ren.

 

De zelf oogst tuin

Voor het eerste seizoen hadden we al een mooi Resultaat. Onze oogst hebben we gedeeld met familie, vrienden en bezoekers aan de tuin. Speciaal voor hen was onze tuin tijdens het seizoen elke wo en za open van 9:00 tot 10:00 om zelf de heerlijkste groentes te oogsten.

Ruimen, ruimen en nog eens ruimen

In de winter 2022/2023 zijn we flink aan het ruimen geweest. Allereerst een paar aanhangers rot hout afgevoerd wat slecht opgeslagen lag, vervolgens een caravan gesloopt en tenslotte een 15 tal bomen omgehakt voor wat meer licht in de tuin. Alle takken dunner dan 3 cm zijn versnipperd en over de paden verdeeld. De dikkere takken en stammen hebben we als stookhout opgeslagen.

Nu moet je niet denken dat we al klaar zijn. We willen dit najaar een tuinhuis plaatsen en die moet net op die plaats komen te staan waar allerlei materiaal van de vorige eigenaar ligt opgeslagen. Zware balken, planken, honderden tegels en dakpannen enz. enz. 

 De broedmachine

Halverwege Carnaval en Pasen heb ik 24 eitjes in de broedmachine gelegd. Onderwijl moet er natuurlijk wel een kuikencouveuse gebouwd worden want ze moeten het doen zonder moeder kloek.

29 kuikentjes

Precies op eerste en tweede paasdag zijn 22 kuikentjes uitgekomen, niet slecht voor een beginner. Er zat een pechvogeltje tussen, Benjamin heeft spreidpootjes. Die heb ik apart moeten zetten met een elastiek om zijn pootjes en 's Avonds wordt hij extra verwend. Deze kuikens waren nauwelijks uitgekomen toen een hen besloot dat ze mama wilde worden. Dit leverde nog eens 7 kuikens op en bracht het totaal op 29. Hier zaten slechts 6 haantjes bij.

Teeltplan 2023

Het is hoog tijd dat we weer aan het nieuwe teeltseizoen gaan denken. Ik heb dus rap een teeltplan gemaakt. Wisselteelt ter voorkoming van ziektes en plagen vind ik belangrijk. Ik verdeel mijn tuin altijd in 5 verschillende percelen. Dat betekend dat pas na 5 jaar een plantengroep weer terugkeert op hetzelfde perceel

Het Koolveld

Kool is een eerstejaars groente omdat het heel goed verse stalmest verdraagt. Om deze reden gaat alle opgespaarde kippenmest naar dit perceel en wordt lekker ingewerkt. Verder voeg ik nog wat kalk toe om knolvoet zoveel mogelijk te vermijden. Uiteraard komt hierop boemkool, brocolli, rode en witte kool en later in het jaar ook nog paksoi en Chinese kool

Het peulvruchtenveld

Peulvruchten teel ik het tweede jaar. Peulvruchten leven in symbiose met bacteriën die stikstof uit de lucht kunnen binden en aan de bodem toevoegen. Vroege oogsten komen van de tuinboon en erwten en peultjes. De laatste jaren teel ik Sugar Snaps gewoon omdat ze zo lekker zijn en een hoge opbrengst hebben als je ze maar blijft plukken. Naast compost voeg ik niets extra's toe aan de bodem

Het vruchtdragers veld

Het jaar daarop teel ik de vruchtdragers zoals aardbeien , pompoen, courgette, meloen en augurk. 

Door de vorige teelten is de bodem erg vruchtbaar wat ten goede komt aan deze vruchtdragers

Het Amarant- en schermbloem- en composietveld

Eigenlijk is dit een verzamelveld voor diverse groenten die ik moeilijk elders kwijt kan en weinig last hebben van bodem gebonden ziektes. Hier is een plaatsje voor kropsla en andijvie en ook voor snijbiet en krootjes. Venkel en selderij plant ik hier ook omdat de wortelen beter gecombineerd kunnen worden met de ui-achtingen.

Het wortel en uienveld

Wortelen hebben over het algemeen weinig bemesting nodig en sluiten daarom de cyclus af. Een overdaad aan meststoffen zorgt alleen voor te veel loofvorming en minder wortelen. Wat extra compost met patent-kali is goed voor de wortelvorming. ik wissel de rijen wortelen af met ui-achtigen om de wortel- en ui-vliegen  te foppen.

Seizoen 2023

Zoals elk seizoen start ook dit seizoen met de grond bewerking. Als eerste is de composthoop gezeefd den over de moestuin verdeeld. Speciaal voor dit doel heb ik een kleine betonmolen omgebouwd naar rotatiezeef. Hij werkt wonderwel buitengewoon goed.

Hulp uit onverwachte hoek

met het verdelen van de compost hebben de kippentjes mij fantastisch geholpen. Met hun krachtige poten hebben ze de kruiwagenladingen mooi verdeeld. Daarnaast heb ik het koolveld voorzien van een goede lading gecomposteerde mest, natuurlijk afkomstig van mijn kippetjes. Zo doen wij hier al aan kringlooplandbouw

Een grote overvloed

Het is nu 1 augustus en de tuin staat vol met heerlijke groenten. we oogsten nu erwten, peultjes, snij- en sperziebonen, bospeen, spitskool, andijvie, kropsla, venkel, etc, etc. Ook de uien zijn al geoogst en te drogen gelegd.

 

Een stukje gazon

De buren hadden zo'n 60 m2 graszoden over.  Een beetje over enthousiast zei ik dat ik ze wel kon gebruiken. Op een zondag moest ik nu 60  m2 onkruidvrij maken, wortels verwijderen, frezen, egaliseren aanrollen en zoden leggen. Ik was om 8:00 begonnen en pas klaar om 19:00 's Avonds. Ik was werkelijk kapot.

Het laatste stukje wildernis

We hebben een tuinhuis huis aangeschaft en die moet nu komen te staan waar de vorige eigenaar  duizenden dakpannen, stenen en tegels heeft opgeslagen met enkele m3 hout. Dit moet nu allemaal aan de kant. Een deel van de tegels wordt gebruikt om het tuinhuis op te zetten. Het hout wordt schoon gezaagd en de slechte stukken worden afgevoerd. De rest wordt meer compact opgeslagen en op andere locaties weggezet. Ik heb er maar mijn vakantie aan opgeofferd om dit voor elkaar te krijgen.

Het tuinhuis

Eindelijk het is zo ver. Het tuinhuis is met een enorme kraan geplaatst. Het plaatsen zelf was veel minder werk dan alle voorbereidingen. Eindelijk dat wordt genieten.