Botrytis

Botrytis of grauw schimmelpluis is een veel voorkomende ziekte en kan zowel kiemplanten als alle delen (stengel, blad, bloem en vrucht) van planten aantasten. Botrytis ontstaat wanneer de plant te vochtig staat.

Lees meer »

Het wortellesieaaltje

Het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans) boren zich van buitenaf in de plantenwortels naar binnen, waardoor beschadigde cellen afsterven. Op aangetaste plaatsen ontstaan op de worteltjes van het gewas zogenaamde lesies, dit zijn plekjes met afgestorven weefsel. Bij een zware aantasting rot het wortelstelsel weg. In een aangetast gewas ontstaan plekken, die in groei achterblijven en herkenbaar doordat het gewas niet meer het veld niet sluit.

Lees meer »

Colorado kever

De coloradokever, een prachtig beestje, is goed herkenbaar aan de tien zwarte strepen op zijn gele dekschilden. De larven verantwoordelijk voor de meeste schade aan het aardappelgewas, hebben een roodbruine kleur. Beiden vallen goed op op het blad, net als de oranjerode eieren, echter die zitten aan de onderzijde. 

Lees meer »

Phytophthora

Ook kortweg aardappelziekte genoemd. Kenmerkend voor deze ziekte is dat ze bij vatbare rassen aardappelen, maar ook bij tomaat en andere leden van de nachtschade familie, in enkele weken tijd in staat is om al het loof volledig te vernietigen. Ook de knollen kunnen worden aangetast, waardoor deze verrotten in de opslag. 

Lees meer »

Slijmrot

Slijmrot (Sclerotinia sclerotiorum) is een voorname ziekte o.a. bij witlof en kan zeer veel schade berokkenen aan de oogst in de kuil of hydrocultuur. Deze slijmzwam komt via het veld in de kuil terecht.

Lees meer »

De witlof-mineervlieg

De witloofmineervlieg (Napomyza cichorii) is het belangrijkste insect dat schade berokkent bij de witlofteelt. Dit zwart-geelkleurig insect van 9 mm grootte legt haar eitjes naar de avond toe in de hoofdnerf onderaan de plant. Deze eitjes worden larven of maden van 5 mm en die gaan via de bladsteel gangetjes maken (mineren) en komen terecht bij de wortel.

Lees meer »

Gebarsten vrucht

Gebarsten vruchten ontstaan na een te ruime watergift. Regelmatig water geven waarbij de groei in de plant blijft en zonder overmatig vocht voorkomt deze en vele andere problemen.

Lees meer »

Neusrot

Een vaak voorkomende ziekte bij tomaten. Een ingezonken, leerachtige, donkerbruine tot zwarte plek ontstaat aan de neus van de zich ontwikkelende vrucht. De rest van de vrucht rijpt normaal. maar blijft misvormd. De zwarte vlek op de onderkant van vrucht blijft droog en zinkt volledig in.

Lees meer »