Colorado kever

Gepubliceerd op 17 maart 2021 om 14:57

De coloradokever, een prachtig beestje, is goed herkenbaar aan de tien zwarte strepen op zijn gele dekschilden. De larven verantwoordelijk voor de meeste schade aan het aardappelgewas, hebben een roodbruine kleur. Beiden vallen goed op op het blad, net als de oranjerode eieren, echter die zitten aan de onderzijde. 

Ondergronds overwinterende kevers bevriezen als de bodemtemperatuur beneden -7 °C komt. Larven overleven zware winters door tot vijftig centimeter diep in de grond te kruipen. Bij de eerste voorjaarswarmte gaan ze zich dan verpoppen en twee weken later komt uit de pop een volwassen kever, die zijn leven bovengronds vlijtig tot midden oktober verderzet.

Deze eerste generatie kevers kan in een warm voorjaar al vanaf april uitvliegen. Gedurende een drietal weken leggen ze tot in juni hun eitjes af op de onderkant van de bladeren van de aardappelplant. In warme jaren kunnen tot drie keer per jaar (tot maximaal 800) oranjegele eitjes afgelegd worden die in groepjes aan de onderkant van het blad zijn gekleefd.

Als je er op tijd bij bent kan de hobbytuinier dit beestje het best bestrijden door de kevers en larven van eenvoudig het aardappelloof te halen en te doden. Als je kevers of larven aantreft dan ook de onderzijde van het blad goed inspecteren aangezien daar de eitjes zijn gelegd.

Colorado kever larven

Colorado kever eitjes met natuurlijke vijand

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Dank je wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.