Echte meeldauw

Gepubliceerd op 17 maart 2021 om 15:37

Veel gewassen kunnen door Echte Meeldauw aangetast worden. In de groentetuin vooral vaak aan het einde van de teelt bij o.a. paprika, courgette of pompoen. De schimmelsporen ontkiemen op het bladoppervlak en de kiembuizen groeien en vertakken zich op het bladoppervlak. 

Het grootste deel van de schimmel blijft aan de buitenkant van de plant. Vaak verschijnen witte vlekken op de bladeren. Echte meeldauw wordt verspreid op de wind. Over het algemeen is echte meeldauw niet erg goed bestand tegen water, waardoor regen de ziekteontwikkeling vaak onderdrukt. Sporenverspreiding door regen is verwaarloosbaar, aangezien sporen openbarsten wanneer ze langer dan een paar uur in contact staan met water. Sporen van echte meeldauw hebben geen voedingsstoffen of water nodig om te ontkiemen. Over het algemeen verloopt de ziekteontwikkeling het snelst bij 18-25°C.

Haal de aangetaste bladeren op tijd weg. De vruchtzetting en rijping zal dan nog een tijdje gewoon doorgaan.

De meest effectieve preventieve maatregelen zijn;

  • Gebruik resistente rassen indien beschikbaar
  • Bemesting met extra calcium en/of silicium versterkt de celwanden, zodat het lastiger is voor de schimmel om de bladeren binnen te dringen
  • Ter vermindering van de kans op echte meeldauw in bedekte teelten wordt geadviseerd om in eerste instantie de kas te ventileren door alleen de lijzijde te openen. Let op: dit geldt niet voor andere ziekten, die geremd kunnen worden door vermindering van de relatieve luchtvochtigheid
  • Bij fruitbomen moet er al vroeg in het seizoen worden gesnoeid
  • Geef niet te veel stikstof, aangezien dit de ziekte bevordert

Voorkom  plantenziekten door te zorgen voor een optimale groei, ontwikkeling en weerbaarheid van het gewas.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Dank je wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.