
Welkom bij Pollo alla Pizzaiola, een gerecht dat de eenvoud van de Italiaanse keuken perfect belichaamt. Dit recept is een ode aan de pizzaiolo — de pizzabakker — en brengt de smaken van een klassieke pizza rechtstreeks op je bord, maar dan met malse kip in de hoofdrol.
In mijn moestuin groeien de tomaten, knoflook en oregano die dit gerecht zijn karakter geven. Samen vormen ze een rijke saus waarin de kip langzaam gaart, tot ze boterzacht is en doordrenkt met smaak. Eenvoudig, eerlijk en onweerstaanbaar.
Serveer het met een stuk knapperig brood om de laatste druppels saus mee op te vegen, en je hebt een maaltijd die voelt als een warme Italiaanse omhelzing.
Dus trek je schort aan, zet een pan op het vuur, en laat je verleiden door de geur van tomaat, knoflook en gesmolten kaas. Pollo alla Pizzaiola is comfort food op z’n best — uit de tuin, via de keuken, op je bord.
Ingrediënten
- 8 kipdijen, 4 filets kan ook
- 5 rijpe tomaten ontveld en in plakken gesneden
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- Enkele eetlepels bloem
- 2 el olijfolie.
- Zout en peper
Naar keuze
- 1/2 Spaans pepertje fijngesneden
- Ca 3 takjes oregano fijngesneden
- Ca 3 takjes rozemarijn en/of tijm fijngesneden
- 100 cl rode wijn
- 1 el Kappertjes
- 2 Ansjovisfilets fijngesneden
Bereiding
- Selecteer de ingrediënten die je wil gebruiken en snijd ze fijn. Wrijf de kipdijen/filets in met zout en peper en haal ze door de bloem.
- Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit de knoflook en eventueel het Spaans pepertje licht glazig. Braad vervolgens de kipdijen/filets in ca 8 minuten rondom bruin. Haal de kip uit de pan. en roer eventueel het aanbaksel los met een beetje vocht, bijvoorbeeld een scheutje rode wijn. Laat het meeste vocht weer verdampen.
- Heb je voor ui gekozen dan is nu het moment om deze in de pan lichtjes glazig te fruiten, eventueel afblussen met rode wijn. Verdeel vervolgens op de bodem van de pan de plakken tomaat. Strooi hierop de overige kruiden en smaakmakers die je gekozen hebt en leg hierop weer de stukken kip. Laat de kip langzaam gaar sudderen in ca 30 minuten.
- Haal de kip uit de pan, voeg de tomaten puree toe en pureer de saus met een staafmixer. Laat zo nodig de saus wat inkoken breng deze op smaak met zout en peper en voeg de kip weer toe.
Serveren
Eigenlijk smaakt het overal bij; Aardappelen, frieten, puree, grove pasta maar zeker ook met een lekker knapperig stokbroodje. Voor een extra knapperig broodje, neem je een afbakbroodje, smeer het in met olijfolie bestrooi het met een beetje grove peper uit de molen en bak het af in de oven volgens de instructies op de verpakking.
Reactie plaatsen
Reacties