Bleekselderij van salade tot soep

Gepubliceerd op 13 maart 2021 om 22:25

Bleekselderij is een zeer waardevolle en smakelijke groente.  Ze kunnen worden gestoofd, of gekookt maar ook rauw in een salade zijn ze heerlijk net als in vele soepen en sausen.

    In Nederland worden voornamelijk de zelfblekende rassen gegeten zoals de Goudgele Zelfblekende en de Golden Plume.

    • Binnen zaaien:  maart - april
    • Buiten zaaien:  mei - juni
    • Kiemtijd: 14 - 21 dagen
    • Kiemtemperatuur:  18 - 20 °C
    • Zaaidiepte: ½ cm
    • Afstand tussen de rijen: 60 cm
    • Plantafstand:  20 cm
    • Standplaats:  zonnig - half schaduw
    • Dagen tot oogst: 100 - 120

    De teelt

    Het opgang brengen van de zaadkiemen valt net als bij de knolselderij niet mee. Zaai vanaf januari of begin februari in potjes of kistjes, bij voorkeur in een broeikas. Het zaad heeft veel tijd nodig om te ontkiemen. Zodra de zaden zijn gekiemd en zaadlobben hebben worden de plantjes verspeent. In de tweede helft van mei worden de plantjes uitgepoot op een goed bemeste bodem. Plant ondiep op een tussenruimte van ongeveer 30 bij 30 cm. Jonge zaailingen mogen niet 10 dagen of langer blootgesteld worden aan temperaturen lager dan 13°C ,omdat zij dan in het zaad kunnen schieten

    Verzorging

    Selderij heeft veel aandacht nodig. De bodem moet los gehouden worden maar ook rijkelijk besproeid en bemest met een tot 1/8 verdunde gier. De bodem mag nooit uitdrogen. Selderij groeit het beste in rijke, goed gevoede grond met een goede afwatering. Voor het bleken kunnen de stengels voor de oogst in donker papier gewikkeld worden. Tijdens het oogsten worden de stengels met een deel van de wortel afgesneden om te voorkomen dat ze al te snel verwelken. De buitenste stengels afsnijden.

    Ziekten en plagen


    Rating: 5 sterren
    1 stem

    Dank je wel!

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.