Paprika, boordenvol vitamine C

Gepubliceerd op 13 maart 2021 om 21:24

Paprika is een kleurrijke vruchtgroente uit de nachtschadefamilie, verwant aan pepers en tomaten. De plant groeit het best in een warme, zonnige omgeving en vormt stevige, holle vruchten in diverse kleuren zoals rood, geel, oranje en groen. Groene paprika’s zijn onrijp en wat bitterder, terwijl rode paprika’s zoeter zijn en meer voedingsstoffen bevatten.

Paprika is bijzonder rijk aan vitamine C — rode paprika bevat zelfs tot 150 mg per 100 gram, ruim boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast levert het vitamine A, B6, foliumzuur en kalium. Met slechts 26 calorieën per 100 gram en een hoog watergehalte is paprika een lichte, voedzame keuze. De antioxidanten en vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en kunnen het risico op chronische ziekten verlagen. Dankzij de milde smaak en stevige structuur is paprika veelzijdig in gebruik: rauw, gegrild, geroerbakt of gevuld. 

Zaai instructie

  • Voorweken: 12 uur
  • Binnen zaaien: februari - april
  • Buiten zaaien: vanaf mei
  • Kiemtijd: 10 - 21 dagen
  • Kiemtemperatuur: 22 - 25 °C
  • Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
  • Verspenen: 2 - 3 weken na zaaien
  • Uitplanten: na de IJsheiligen
  • Plantafstand: 40 - 50 cm
  • Standplaats: kas - serre
  • Dagen tot oogst: 95 - 110

De teelt

Al vroeg in het seizoen vanaf februari starten we met de opkweek binnenhuis. De zaden worden kort voorgeweekt. Ca 12 uur is wel voldoende. Hierdoor worden de zaden zachter waardoor ze makkelijker kiemen.

Zaai oppervlakkig tot max. 0,5 cm diep in potten of in een mini kasje in zaaigrond. Verspeen de zaailingen na 2 a 3 weken. Na de ijsheiligen kunnen de zaailingen uitgeplant worden. Paprika's zijn warmte minnende planten en worden het best in een kas of serre gepoot. Een beschutte zonnige standplaats buiten kan ook goede resultaten geven. Verspeen en Poot de planten paarsgewijs op een goede humusrijke bodem met voldoende voedingstoffen. Vooraf de kiemen goed afharden door regelmatig ventileren.

 

Verzorging

Paprika’s verdragen zeer goed een hoge vochtigheid. De planten kunnen slecht tegen een droge, warme omgeving van 30 graden of meer. Om te voorkomen dat de bloemen afvallen is het vooral tijdens de bloei aan te bevelen om regelmatig te sproeien en te ventileren om de temperatuur te verlagen en de vochtigheid op te voeren. Tijdens de groei de planten bemesten met een tot 1/10 verdunde gier. De groene vruchten kunnen al vanaf half juli geoogst worden de rode vanaf eind augustus. De chilipepers worden in het najaar geplukt. De rode kan men te drogen hangen en de groenen worden doorgaans ingemaakt.

Ziekten en plagen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.