Home » Pepe's Moestuin » Pepe's tuinboek » Romana sla heerlijk in de caesar salade

Romana sla heerlijk in de caesar salade

Gepubliceerd op 2 maart 2022 om 22:34

Romana sla wordt ook wel Romaanse sla of Romaine genoemd. Deze lange krop sla hoort tot het type bindsla. De sla wordt veel in Zuid-Europese landen gegeten. De sla groeit recht omhoog. Rauw smaakt deze sla een tikje wranger dan kropsla. Ook zijn de bladeren wat steviger. Romana sla is dé sla in het authentieke recept van de caesar salade.

  • Lichtkiemer
  • Voorzaaien onder koud glas vanaf feb-mrt
  • Zaaien in de volle grond van mei - jul
  • Kiemtijd: 7 tot 10 dagen
  • Kiemtemperatuur: 8 tot 18  °C
  • Zaaidiepte: oppervlakkig - 1/4 cm
  • Verspenen: 2 - 3 weken na zaaien
  • Uitplanten: 2 wkn na het verspenen
  • Plantafstand: 20 - 30 cm
  • Standplaats: volle zon
  • Dagen tot oogst: 65 

De teelt

Vroeg in het voorjaar vanaf feb mrt kan begonnen worden met de opkweek in de koude kas. Binnen op de vensterbank krijgen de plantjes te weinig licht en is het te warm. Ze worden snel lang en dun. Zaai in trays gevuld met vochtige potgrond. Dek de zaden met een zeer dun laagje grond af, omdat deze sla een lichtkiemer is. Houd ze goed vochtig en licht. Verspeen de kiemen na een week of twee en kweek ze verder op. Verpoot de jonge plantjes na een week of 3 - 4 weken als de plantjes stevig genoeg zijn. Houd een plantafstand aan van 20 - 30 cm zodat er mooie kroppen worden gevormd. Zet ze vanaf midden mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst buiten op een zonnige plek met vochtige bodem. Als je ze uitplant in de volle grond laat ze dan wel even aan het buitenklimaat wennen.  Zaai elke 2 - 3 weken een kleine hoeveelheid sla om langer te kunnen oogsten. Vanwege de plantdichtheid moeten we een voedingsrijke bodem hebben verrijkt met wat koemest korrel of stalmest bijvoorbeeld. Bindsla heeft wat minder stikstof nodig, maar consumeert wel wat meer Kalium en Magnesium. Het kan daarom nuttig zijn om ook wat houtas door de grond te mengen.

Verzorging

Zoals bij alle sla mag bindsla niet uitdrogen. Zorg voor een bodem met een goed waterhoudend vermogen met veel organische bestanddelen. Geef regelmatig water tijdens droge periodes
Oogst naar behoefte als de kropjes vast aanvoelen. De kroppen kunnen in de koelkast zeker een week of langer bewaard worden. Ze kunnen vers gegeten worden maar ook gekookt, gebakken, gegrild, geroerbakt, of gestoofd. diverse bereidingen in de oven kunnen natuurlijk ook.  


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.