Juli - Hooimaand

Gepubliceerd op 16 maart 2021 om 15:16
 • Vóór Sint-Jan neemt de zee de buien an.
 • Brengt juli het gloed, zo gedijt september goed.
 • De wakkere hooimaand geeft de zeisen, de maaier in de hand
  met vlijt, daar lege schuren hooi vereisen, om het vee te voeden
  in wintertijd.

Juli is de maand met de hoogste gemiddelde temperatuur. Temperaturen van boven de 30 graden komen regelmatig voor. Tevens valt er doorgaans weinig regen in juli en is samen met augustus een van de droogste maanden. De natuur is op zijn hoogtepunt en de vakanties zijn begonnen of staan kort voor de deur.

De moestuin

Volle grond

De groenten groeien goed, maar ook het onkruid groeit zeer snel. Regelmatig wieden en schoffelen zal nodig zijn. Wees alert voor de tomatenziekte en de aardappelziekte. De bladeren krijgen roestbruine vlekken en worden vervolgens zwart en sterven af. Aangetaste tomatenplanten gooi je weg en bij aardappelplanten verwijder je de bovengrondse delen zodat je de knollen later nog kan oogsten. Geef bij droog weer regelmatig water. Zo voorkom je dat de planten voortijdig doorschieten en zaad vormen waardoor ze taai en onsmakelijk worden. Het makkelijkste is het geven van water met een druppelslang of met een bewateringssysteem met regelbare druppelaars.

 • Zaaien van snel groeiende en vorstbestendige groenten zoals winteruien, herfstandijvie, pastinaak,
  groenlof en roodlof, veldsla, winterpostelein, radijsjes, tuinrapen, herfstbloemkool, stamslabonen, struikbonen, kervel, knolvenkel, knolrapen, kropsla, peterselie, winterprei, rode biet, spinazie, winterrammenas enz. De lijst lijkt oneindig, maar nu maak je het verschil in wat je nog laat in het najaar tot vroeg in het voorjaar oogst.
 • Worteltjes kunnen nu voor het laatst gezaaid worden. Neem hiervoor het ras Amsterdamse Bak.
 • Planten van slasoorten.
 • Diverse koolsoorten kunnen nog geplant en gezaaid worden. Denk eens aan Chinese kool. Chinese kool heeft een vrij lange vaste krop De Ph moet voldoende hoog zijn omdat anders de gevreesde ziekte knolvoet toeslaat. Zaai ze op rijtjes en plant ze uit op 35 x 35 cm.
 • De tomaten die buiten groeien mag je toppen nadat ze vier vruchttrossen hebben gevormd. In ons klimaat krijgt die vijfde tros toch geen kans om rijp te worden en kunnen de planten al hun energie richten op de eerste vier trossen. Nijp de planten af tot één blad boven de vierde tros. Om mooie grote vruchten te bekomen, kun je bijmesten met een meststof met een hoog kaligehalte. Blijf de planten ook dieven en aanbinden.
 • Stoksnijbonen en pronkbonen mag je toppen van zodra ze de top van hun stokken bereiken. Door de top uit te nijpen zullen de planten meer zijscheuten produceren waardoor je een betere oogst bekomt.
 • Oogsten van de plukrijpe groenten zoals knoflook, uien, artisjokken,...
 • Laat aardappelen na het rooien nog enkele uren in de tuin drogen vooraleer ze naar binnen te brengen.
 • Laat courgettes niet langer worden dan ± 20 cm. Grotere exemplaren smaken minder lekker en zorgen ervoor dat de plant uitgeput geraakt. 

Onder glas

Bij warm en zonnig weer de serre tijdig afschermen of aanwitten en regelmatig luchten. Laat de ramen zoveel als mogelijk dag en nacht open staan, maar voorkom tocht. Grijp op tijd in tegen witte vlieg en bladluizen.

Als tomaten beginnen rijpen mag je niet meer royaal water toedienen. Door de grote hoeveelheid water groeien de vruchten te snel waardoor de velletjes scheuren en de tomaten open barsten. Door watergebrek kan daartegenover neusrot ontstaan bij de tomaten. Er ontstaan dan bruine vlekken onderaan de vruchten. Om neusrot en openbarsten van de vruchten te voorkomen kun je best regelmatig en gelijkmatig water toedienen

Groenten onder glas regelmatig begieten. Meloenen en komkommers houden van veel water. Giet bij
voorkeur 's morgens zodat de gewassen de nachten droog in kunnen gaan.

De fruittuin

Bescherm de rijpende vruchten tijdig tegen vogels zodat je zelf ook nog kan proeven van de nectarines, kersen, abrikozen of perziken. Let ook op de rode bessen want de vogels vinden ze reeds lekker als wij ze nog te zuur vinden. Witte bessen vallen voor vogels veel minder op en worden dan ook veel minder aangevreten. De smaak van witte bessen is minstens even lekker en zelfs iets zoeter dan rode bes.

 • Na de oogst van de laatste aardbeien mag je alle bladeren afknippen met een heggenschaar. Deze oude bladeren hebben niet veel nut meer voor de planten en kunnen enkel ziek worden. Met de bladeren verwijder je ineens ook het stro en wiedt je eventueel onkruid. Na enkele weken krijgen de planten verse bladeren. Uitlopers van aardbeien afknippen en op een plantbed laten inwortelen.
 • zomersnoei van druiven. Krenten van buitendruiven kan deze maand gebeuren. Verwijder ook de bladeren die voor de druiventrossen hangen zodat de zon deze
  vruchten beter kan bereiken.
 • Zomersnoei bij pitfruit (= appels en peren). In juli en augustus is dit een snoei waardoor het zonlicht tot aan  het fruit kan zodat het beter kan rijpen. Het snoeien gebeurd doorgaans een drie a vier weken voor het oogsten van het betreffende fruit. Bij appels en peren kun je nu al zien welke vruchten er klein zullen blijven. Deze mag je nu verwijderen, zodat alle energie naar de andere vruchten kan gaan zodat die dikker kunnen worden.
 • Steenfruit zoals kersen, krieken, perzik, abrikozen en pruimen worden steeds na de oogst gesnoeid. Dit bij voorkeur bij droog weer zodat de wondes snel opdrogen.
 • Zwarte, rode en witte bessen snoei je best onmiddellijk na de oogst. Hierbij snoei je de bes-dragende takken terug tot op de lager gelegen jongere scheuten.
 • Struiken van de braambes bloeien en dragen vruchten op het éénjarige hout. Daarom moet je de lange uitlopers naar de grond leiden en verankeren zodat ze op die plaatsen nieuwe wortels kunnen aanmaken.
 • Van de frambozen zijn zowat de laatste vruchten geplukt. Al het hout dat vrucht heeft gedragen moet nu zo diep mogelijk worden weggesnoeid. De mooiste nieuw gevormde takken worden aangebonden. Zij zorgen in het komende seizoen voor een nieuwe rijke oogst. Ter indicatie houd per strekkende meter 15 jonge scheuten aan. De rest moet weg.

 

De kruidentuin

Door regelmatig aan uw kruiden te snijden (oogsten), zullen de kruiden ook steeds nieuwe verse scheuten aanmaken. Hoe meer jonge scheuten je gebruikt, hoe beter de smaak. In juli kun je ook zomerstekken nemen van allerlei kruiden. Citroenverbena, salie, tijm, etc. komen hiervoor in aanmerking. Neem stekjes van ca 7 cm lang en steek ze in stekgrond. Na een maand zijn de stekken geworteld en kun je ze oppotten.

 • Bij peterselie raakt er op den duur de groei wat uit. Snij dan resoluut al het blad er af en mest flink bij met vloeibare mest. Gedroogde koemest of beendermeel is ook goed maar werkt langzamer.
 • Planten die door de loop der jaren van onder kaal geworden zijn, mag je een diepe snoeibeurt geven. De meeste kruiden lopen daarna snel uit met veel jonge twijgjes.
 • Sommige houtachtige kruiden zoals rozemarijn, tijm, en salie, behouden hun smaak ook na het drogen ervan. Knip de takjes af en hang ze te drogen op een luchtige plaats.
 • Zachte kruiden zoals peterselie, bieslook,... kun je fijn versnijden met een kruidenschaar en vervolgens in ijsblokjes invriezen. Deze kun je dan eenvoudig toevoegen aan alle gerechten die je kookt. In juli kun je ook zomerstekken nemen van allerlei kruiden. Citroenverbena, salie, tijm, etc. komen hiervoor in aanmerking. Neem stekjes van ca 7 cm lang en steek ze in stekgrond. Na een maand zijn de stekken geworteld en kun je ze oppotten.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Dank je wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.