Knolvoet

Gepubliceerd op 18 maart 2021 om 17:28

De knolvoetschimmel leeft in de bodem en tast het wortelstelsel van de plant aan, waardoor deze geen voeding en water meer kan opnemen. De aangetaste wortels van kolen zwellen op tot grote knollen soms een sinaasappel dik. De bladeren krijgen een typische, loodachtige verkleuring en worden slap bij warm weer doordat de plant onvoldoende vocht kan opnemen.

De aangetaste planten groeien minder en geven geen volwassen vrucht. Wanneer de plant uit de grond wordt getrokken ziet men op de wortels van de kool knolvorming die meestal onregelmatig van vorm is. In een later stadium gaan de wortels rotten.

De schimmels kunnen tot 20 jaar lang in de grond overleven. Voorkomen is daardoor beter dan genezen;

  • Zorg voor goede en gezonde groeiomstandigheden.
  • De zuurtegraad (pH) van de grond verhogen met kalkhoudende meststoffen of met gebluste kalk. Overbekalking kan wel leiden tot gebreksziekten bij bepaalde gewassen!
  • Met kalkcyanamide kun je in een keer jaarlijks de bodem ontsmetten, van stikstof voorzien en de PH wat opvoeren.
  • Zorg voor goed uitgangsmateriaal of nog beter, zaai en pot zelf uw koolplanten in zuivere potgrond vrij van knolvoetziekte.
  • Geen wortel delen of stronken op de composthoop gooien.
  • Plant resistente soorten. Bloemkool en Chinese kool zijn het gevoeligst, boerenkool en spruitkool het best bestand.
  • Pas een goede gewashygiëne toe (laat geen gewasresten in de moestuin achter), verwijder zieke planten.
  • Voeg een handje kalk aan het plantgat toe om de PH te verhogen, de schimmel houdt namelijk vooral van zure zandgronden.
  • Pas altijd vruchtwisseling toe van minstens 5 jaar.

Als de ziekte een maal in de grond zit, kunnen planten in potten met schone grond zonder bodem uitgeplant worden. De schimmel dringt niet dieper dan 15 cm in de grond. Hiermee wordt zo goed mogelijk vermeden dat de wortels in contact komen met de schimmel. Wil je er echt vanaf dan op besmette grond gedurende zeven jaar geen kolen of andere kruisbloemige kweken. Let op onkruiden als het herderstasje die ook tot de kruisbloem familie behoren. Maak (besmet) gereedschap goed schoon voordat je het gebruikt op een gezond perceel

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Dank je wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.