Heimwee naar of zin in vakantie? Proef Griekenland op je bord met dit authentieke recept voor Griekse salade. “Horiatiki Salata” kan je in elk Grieks restaurant vinden vele variaties. Het traditionele recept bevat geen sla, geen azijn en geen citroensap! Maar wel tomaat, komkommer, ui, rode peper, olijven, Griekse feta kaas en wordt op smaak gebracht met zout en gedroogde oregano. Voeg de olijfolie rijkelijk toe toe net voor het opdienen.
Deze salade wordt het best gegeten met stukjes brood gedrenkt in de overheerlijke groentesappen op de bodem van de kom.

Ingrediënten
- rijpe tomaten, 4 of 8 gedeeld
- geschilde komkommer in plakjes gesneden
- rode ui, grof gesneden
- groene paprika, dun gesneden
- zwarte olijven
- Een plak Griekse feta kaas (Griekse geitenkaas)
- oregano
- zout
- olijfolie
Indien gewenst:;
- kappertjes (zoals gebruikelijk op de 12 Griekse Dodecanese eilanden)
- citroensap of witte wijnazijn
Bereiding
Doe de tomaat, komkommer, rode ui, groene paprika en olijven in een grote kom en bestrooi met flink wat zout en een snuifje oregano. Meng alles goed door elkaar en leg er dan de plak feta kaas over.
Laat de kom 15 tot 20 minuten rusten zodat het zout het tomatensap uit de tomaten brengt en de eigenlijke dressing vrijkomt. Bovendien zal de feta kaas op kamertemperatuur komen, zodat de smaak van de geitenkaas het best tot zijn recht komt.
Net voordat je de Griekse salade serveert besprenkel je de kom rijkelijk met olijfolie en strooi er nog wat oregano over.
Reactie plaatsen
Reacties