Surinaams zoetzuur

Gepubliceerd op 5 februari 2024 om 21:02

Zuurgoed is een typisch Surinaams bijgerecht dat bij bijna elke maaltijd op tafel komt. Het is friszuur van smaak en is lekker bij de soms pittige Surinaamse gerechten. Het zuurgoed wordt vaak gemaakt van komkommer en/of rode ui, die in de azijn worden gelegd. Zuurgoed is makkelijk te maken en in de koelkast een week houdbaar. Superlekker bij onder meer Surinaamse bami en nasi..

Ingrediënten

  • 1 komkommer in plakjes gesneden
  • 1 rode ui in halve ringen gesneden
  • 1/2 Surinaamse peper in dunne ringetjes  (optioneel)
  • 8 pimentbolletjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagel
  • 2 eetlepels suiker
  • 200 ml water
  • 250 ml azijn
  • Snufje zout

Bereiding

Verwarm het water m de suiker in een pan tot de suiker is opgelost. Voeg dan de azijn toe en laat het mengsel een beetje afkoelen. Proef of het azijnmengsel goed op smaak is. Voeg zo nodig nog wat zout suiker of azijn toe.

Doe de komkommer, rode ui, piment, laurier, in een afsluitbare pot. Giet hierover het azijnmengsel en zorg dat de groenten onderstaan. Laat het minimaal 4 uur marineren. Een dag is nog beter. Het zuurgoed is in de koelkast minimaal een week houdbaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.