Sommige gerechten hebben geen haast. Ze nemen de tijd, vullen het huis met geur en brengen mensen samen rond de tafel. Brasato al Chianti is zo’n gerecht. Een klassieker uit de Italiaanse keuken, oorspronkelijk bereid met Barolo, maar in mijn keuken krijgt het een Toscaanse twist, met een volle, robuuste Chianti.
Het idee ontstond op een frisse herfstdag, toen de tuin langzaam in rust ging en ik zin had in iets warms, iets dieps. Een gerecht dat niet alleen vult, maar ook verwarmt. Het ribstuk lag al klaar, en de fles Chianti riep om aandacht. Wat volgde was een langzaam gegaard meesterwerk: boterzacht rundvlees, gestoofd in wijn, knoflook, rozemarijn en aromatische groenten. En het mooiste? De slowcooker deed het meeste werk.
Dit gerecht past perfect bij een zondagsdiner, een herfstige avond of gewoon wanneer je zin hebt in iets bijzonders. Serveer het met romige aardappelpuree, verse tagliatelle of zachte polenta — en natuurlijk een glas van dezelfde Chianti waarmee je hebt gekookt.
Ingrediënten
- 1 kg runder ribstuk (bij voorkeur met wat vet en dooradering)
- 1 fles Barolo wijn (of een stevige rode wijn zoals Nebbiolo of Chianti)
- 2 wortels, in grove stukken
- 2 stengels bleekselderij, grof gesneden
- 1 grote ui, in ringen
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 2 takjes rozemarijn
- 2 blaadjes laurier
- 4 eetlepels olijfolie
- 40 g boter
- 2 eetlepels bloem
- Zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
-
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dep het droog met keukenpapier, breng op smaak met zout en peper en haal het door de bloem. Verhit een mix van olijfolie en boter in een pan en bak het vlees rondom goudbruin. Dit zorgt voor een rijke, volle smaak in het eindresultaat. Neem het vlees uit de pan en zet apart.
- Bak daarna de groenten, samen met de ui en knoflook, in dezelfde pan tot ze een licht gekaramelliseerde kleur krijgen.
- Plaats het vlees in de slowcooker en voeg de groenten toe, samen met de rozemarijn en laurierblaadjes. Schenk vervolgens de wijn erover totdat het vlees net onderstaat. Sluit de deksel goed af.
-
Laat het gerecht 8 uur lang op de lage stand garen. Zo wordt het vlees heerlijk mals en trekken de smaken optimaal in.
- Haal het vlees uit de slowcooker en laat het enkele minuten rusten. Pureer de saus met een staafmixer of blender tot een gladde structuur. Wil je een dikkere saus? Laat deze dan even inkoken op het fornuis. Breng op smaak met zout en peper
Serveren
Snijd het vlees in dunne plakjes en serveer het samen met de smaakvolle saus. Complementeer dit gerecht met ovengegrilde groenten, romige aardappelpuree, verse tagliatelle of een zijdezachte polenta voor een perfect uitgebalanceerde maaltijd.
Of je nu kookt voor familie, vrienden of gewoon jezelf op een ontspannen avond — Brasato al Chianti is een gerecht dat indruk maakt zonder pretentieus te zijn. Het brengt de rijke, aardse smaken van Toscane samen met het gemak van een slowcooker en bewijst dat goed eten draait om aandacht en geduld. Open die fles Chianti, zet de pan op het vuur en laat de warme, uitnodigende geuren van Italië je keuken vullen. Buon appetito!
Reactie plaatsen
Reacties