Courgette capricciose

Gepubliceerd op 3 augustus 2025 om 20:19

Eigenwijze Verleiding

Zucchine Capricciose klinkt als een gerecht met een eigen willetje; speels, verrassend en typisch Italiaans.  Dit recept, afkomstig uit de zilveren lepel is een ode aan eenvoud met karakter; dunne plakjes courgette, op smaak gebracht met ansjovis, knoflook en azijn, die samen een pittig en fris bijgerecht vormen. Perfect als antipasto, bij gegrild vlees of als lichte lunch met ciabatta. De naam zegt het al: eigenzinnig, maar onweerstaanbaar. Maak het, proef het, en laat je verrassen door de flair van dit gerecht

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie, + extra voor de schaal
  • 6 courgettes, in de lengte gehalveerd
  • 4 ansjovisjes op zout, schoongemaakt geweekt en uitgelekt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 takje verse blad peterselie, fijngehakt
  • Paar blaadjes basilicum, gescheurd
  • 100 gr groene olijven, ontpit
  • 2 tomaten ontveld, ontpit en kleingesneden
  • 150 gr mozzarella, in blokjes
  • zout en peper

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 200 graden en vet een ovenschaal in met olie
  2. Haal met een  scherp mesje het vruchtvlees uit de courgettes, laat daarbij de schelpen intact, snijd het vlees klein en houd het apart.
  3. Leg de courgetteschelpen met de schil naar boven in de ovenschaal en zet ze 10 minuten in de oven. Haal ze eruit, keer ze om en houd ze apart en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden
  4. Hak de ansjovisjes fijn, doe ze in een kom, voeg 2 eetlepels van de olijfolie toe en klop het geheel met een houten lepel glad
  5. Meng in een tweede kom de knoflook de peterselie, het basilicum, de olijven, het courgettevlees en de tomaten.  Giet er de rest van de olie bij en voeg het ansjovis mengsel toe. Breng op smaak met zout en peper. 
  6. Meng alles goed dooreen, schep het mengsel in de courgetteschelpen, leg er de mozzarella op en zet ze nog eens 20 minuten in de oven

Serveren

 Serveer het direct met ciabatta en strooi er nog wat verse peterselie en basilicum over voor een mooi frisgroene afwerking. Wijn suggestie; Vermentino of Pinot Grigio

Mogelijke toppings

  • Een paar druppels citroenolie voor extra frisheid.
  • Geraspte Parmezaan of Pecorino voor een zoute, hartige toets
  • Geroosterde pijnboompitten of walnoten voor een knapperige bite

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.