Beef Wellington

Gepubliceerd op 21 maart 2021 om 11:59

Een heerlijk gerecht voor de feestdagen dat je vrijwel geheel van te voren kunt klaarmaken. Op de dag zelf bak je het in ca. 30 minuten af. Iedereen zal onder de indruk zijn van dit mooie gerecht en met smaak opeten.

Ingrediënten

  • Runderhaas 3 kg of 2 van 1,5 kg
  • Olijfolie
  • 750 gr kastanje champignons
  • 150 g boter
  • 3 flinke takjes tijm
  • 300 ml witte wijn
  • 20 flinke plakken ham (prosciutto)
  • 2 pakjes korstdeeg
  • Beetje bloem
  • 3 a 4 eidooiers losgeslagen met 2 theelepels water en een snufje zout

Voorbereiding

Braad de haas;

Verhit de oven op 220 graden. Bind de haas op en leg hem op een bakplaat. Smeer hem in met een eetlepel olijfolie en kruid hem met zout en peper. Steek een kernthermometer in een van de uiteinden. Braad de haas ca 20 – 30 minuten in de oven tot een kerntemperatuur van 58 graden wordt bereikt. Laat de haas rustig afkoelen en plaats hem vervolgens in de koelkast

Maak het paddenstoel mengsel;

Hak de paddenstoelen zo fijn mogelijk totdat ze op broodkruimels lijken. Gebruik eventueel een foodprocessor, maar let op dat je de paddenstoelen met intervallen snijdt. We willen geen paddenstoelenpasta.

Verhit enkele lepels olie en de boter in een ruime pan en bak hierin de paddenstoelen op een middelmatig vuur, met de takjes tijm. Roer alles regelmatig dooreen totdat het mengsel mooi zacht is Ca. 10 minuten. Op smaak brengen met zout en peper. Voeg vervolgens de witte wijn toe. Laat het dan nog ongeveer 10 minuten koken tot alle wijn geabsorbeerd is. Het mengsel dient zijn vorm te behouden als je er doorheen roert. Verwijder de tijm, doe het mengsel in een kom en laat het afkoelen.

Maak de Beef Wellington;

Span 2 stroken huishoudfolie overlappend naast elkaar op een flinke snijplank. Leg de ham uit over de folie elkaar steeds overlappend. Neem de helft van het paddenstoelmengsel en verdeel dit over de ham. Plaats de haas hierop en verdeel de rest van de paddenstoelen hierover. Pak de hoeken van de folie vast en trek hiermee de ham over de haas, rol het vervolgens mooi strak op en draai de uiteinden ineen als bij een toffee. Leg de haas weer terug in de koelkast.

Leg de plakjes korstdeeg op elkaar en rol ze uit tot plakken van 18x 30 cm en 28x36 cm. Haal de haas uit de folie als hij voldoende is afgekoeld en plaats hem midden op het kleinste stuk korstdeeg. Bestrijk de randen van het deeg en de bovenzijde en zijkanten van de ingepakte haas met ei drapeer het tweede grotere stuk korstdeeg voorzichtig over de haas. Druk de zijkanten mooi aan. Snijd de randen ruim ca. 4 cm af. Druk de rand aan met de achterkant van een vork of lepel.

Bestrijk de gehele Wellington met eigeel. Bewerk het oppervlak met de achterkant van een mes en maak lange diagonale lijnen. Na het afbakken ontstaat er een mooi patroon hierdoor op de korst. Pas op dat je niet in het korstdeeg zelf snijdt. Ook met restanten deeg kun je decoraties aanbrengen. Leg de beef Wellington min. 30 minuten en maximaal 24 uur in de koelkast.

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Strijk de Wellington nogmaals in met een beetje eigeel en bak hem af goudkleurig en krokant in ca 30 minuten.

Serveren

Snijd de Wellington middendoor en snijd mooie stevige plakken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.