Pudding van de oude abt

Gepubliceerd op 21 maart 2021 om 13:46

Dit originele recept heb ik van mijn kookclub jaren geleden. Het is een recept van de portugese Abt van Priscos (1834-1930) Deze Abt genoot nationale bekendheid vanwege zijn kookkunst.

Pudim Abade de Priscos is een van de weinige door hem publiek gemaakte recepten. Hij gaf dit recept aan de directeur van de basisschool van zijn parochie als lesmateriaal. Ik vind dit "toetje" zo bijzonder omdat er rauwe ham of ontbijtspek in verwerkt wordt.

Ingrediënten

  • 500 g suiker;
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 1 pijpje Kaneel
  • 50 g rauwe ham of ontbijtspek
  • 15 eidooiers
  • 1 glas port

Hulpmiddelen

  • Bain-marie pan
  • Tulband vorm

Voorbereiding

  • Verwijder het zwoerdje van de ham of spek en snijd deze dan in heel kleine stukjes of doe dat in een blender.
  • Verwarm de oven op 225 graden

Bereiding

Doe 400 g van de suiker met ca. ½ dl water het kaneel, de citroenrasp en de ham in een pannetje. Laat het geheel zachtjes koken tot dat het dunne draden trekt. Laat de suikermassa wat afkoelen.

Roer de eidooiers door de port. Giet hierbij door een fijne zeef de suikermassa en meng het goed dooreen.

Maak van de resterende 100 g suiker met wat water een karamelstroopje en giet dat in de bodem van de tulbandvorm. Laat het wat afkoelen en giet voorzichtig het ei/suikermengsel in de vorm, zonder het te vermengen met de karamel.

Zet een grote platte bak met kokend water in de oven. Zet daarin de bakvorm en laat de "pudding" ca een uur bakken. Hierna af laten koelen.

Serveren

Haal de "pudding" uit de vorm door deze een halve minuut in warm water te houden. Voorzichtig omkeren op een platte schaal. Even op laten stijven in de koelkast en in dunne plakjes opdienen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.