Aardappelen kunnen op geen enkele wijze in twijfel worden getrokken vanwege hun voedingswaarde. Vrijwel alle grondsoorten zijn geschikt zolang ze maar genoeg humus bevatten. Aardappels hebben veel behoefte aan kalium werk daarom wat extra hout-as onder. Tijdens de vorming van de knoppen en de bloei moet er goed gesproeid worden. Dit is het moment dat de knollen zich beginnen te vormen.
- Voorkiemen: vanaf jan
- Poten: maart - april
- Plantafstand: 30 x 60 cm
- Standplaats: zonnig
- Dagen tot oogst: ca. 90
De teelt;
Voor een vroege oogst kiem je de poters voor door ze op rekken te plaatsen met zoveel mogelijk ogen naar boven. Plaats ze in een vertrek met een temperatuur van 12 tot 15 graden. Zo vormen zich sterke kiemen Van ongeveer 2 cm. Een nog vroegere oogst wordt verkregen wanneer gewacht wordt tot er zich wortels hebben gevormd. Hiervoor vervang je de rekken ca 10 dagen voor het poten door bakken met compost of turf. De vroege aardappelen worden afhankelijk van het weer vanaf maart uitgeplant. De knollen die al kiemen gevormd hebben groeien bij lage temperatuur gewoon door terwijl de andere in rust blijven en slechts Langzaam zullen ontkiemen. Het loof dient wel tot half mei tegen vorst lager dan -3 graden beschermd te worden.
Poot de aardappelen in rijen 30 cm uit elkaar en houd tussen de rijen 60 cm aan. Een al te dichte beplanting zal eerder tot de gevreesde aardappelziekte Phytophtora leiden.
Verzorging;
Zodra de planten 10 cm hoog zijn mag voor de eerste keer aangeaard worden. Dit dient ervoor dat de aardappelen niet bloot komen te liggen, de schil is dan plaatselijk groen en bevat solanine, hierdoor kunnen bij consumptie spijsverteringsstoornissen ontstaan. Bij een plant hoogte van 20 cm aarden we voor de tweede keer aan. Vergeet niet goed te sproeien tijdens de bloei dat komt meteen de oogst ten goede. Verder moet er alleen regelmatig het onkruid verwijderd worden. Bij een goede verzorging kunnen de eerste aardappelen al in de tweede helft van juni geoogst worden. Licht de planten voorzichtig en neem alleen de grote knollen. Stop het plantje weer onder en de kleintjes groeien gewoon verder. Vanaf de tweede helft in juli of augustus worden de aardappelen gerooid. Dit is het moment dat het blad begint te vergelen en te verdorren. Gezonde niet beschadigde aardappelen bewaar je het best in een goed geventileerde en koele kelder.
Ziekten en plagen;
Een veelheid aan ziektes en plagen kunnen aardappelen treffen. Zeer belangrijk is het om als basis van de bestrijding een goede vruchtwisseling van minimaal 4 jaar toe te passen. Verder blijf je de meeste ziektes voor door alleen vroege aardappelen te poten. Mocht een ziekte zich onverhoopt voordoen dan kun je als uiterste redmiddel al het loof verwijderen.
Reactie plaatsen
Reacties