Courgette, eenvoudig te telen

Gepubliceerd op 13 maart 2021 om 17:53

De Courgette is een Noord-Amerikaanse plant en is in de 16e eeuw in Europa ingevoerd. Courgette is een hele gezonde groente en bevat veel ijzer en vitamine C. Een Courgette laat zich vrij gemakkelijk telen en de oogst is ruim voldoende om een gezin van 4 personen een seizoen lang te voorzien van deze veelzijdige vrucht. Niet alleen de vrucht maar ook de bloem wordt in de keuken verwerkt.

  • Binnen zaaien: eind maart - april
  • Buiten zaaien: eind mei - juni (na de IJsheiligen)
  • Kiemtemperatuur: 20 - 22 °C
  • Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
  • Plantafstand: 1 meter
  • Standplaats: zonnig/beschut tegen wind

De teelt

Het best ontkiemt het courgettezaad bij een gelijkmatige bodemtemperatuur van minstens 20 graden. Vanaf eind maart kan er binnen gezaaid worden. Zaai per pot een zaadje zijdelings 1 tot 1,5 cm diep. Goed afdekken met zaaigrond want het is een donkerkiemer. Zet hierna de potten in een warme vensterbank, propagator of een verwarmde kas. Houdt de grond tijdens het kiemen goed vochtig maar niet te nat om rotting te voorkomen. Zodra ze ontkiemd zijn mogen ze wat koeler worden weggezet. Laat de zaailingen geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur voordat ze in de volle grond gezet worden. Ze kunnen slecht tegen nachtvorst dus niet uitplanten voor de ijsheiligen.

Courgette kan op alle grondsoorten worden geteeld. Aangezien ze veel voeding nodig hebben wordt vaak aangeraden de planten in de buurt van de composthoop te plaatsen. Ook staan ze graag op een warme en zonnige plaats. De plant moet voldoende vocht kunnen opnemen maar de grond mag vanwege rottingsgevaar niet te nat zijn. Om dit te voorkomen is het goed om de grond wat te mulchen met stro. Ook anti-wortel doek of landbouwfolie om de plant wil wel helpen. Elke plant heeft een ruime standplaats nodig van ongeveer 100 x 100 cm.

Verzorging

De planten hebben veel voeding nodig, daarom hebben we bij voorbaat gezorgd voor een goed bemeste standplaats. Tijdens het seizoen regelmatig bijmesten met een 1 op 10 verdunde gier van koemest korrels of vloeibare tomatenmest. Geef voldoende water vooral tijdens de bloei op de bodem i.p.v. op de plant zelf.

De courgettes moeten regelmatig geoogst worden omdat dit nieuwe bloei bevorderd. De vruchten worden het best geoogst als zij nog jong en mals zijn. Snijd de courgettes met een mes van de plant af laat daarbij een kort steeltje aan de vrucht zitten om te voorkomen dat ze gaan rotten.

Om te voorkomen dat de plant breekt dien je hem te ondersteunen tijdens het seizoen. Dit gaat het best met 3 stokken per plant die je eenvoudig om de hoofdstam in de grond steekt zodat deze niet meer kan omvallen.

Ziekten en Plagen


Rating: 5 sterren
1 stem

Dank je wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.