Phytophthora

Gepubliceerd op 17 maart 2021 om 14:40

Ook kortweg aardappelziekte genoemd. Kenmerkend voor deze ziekte is dat ze bij vatbare rassen aardappelen, maar ook bij tomaat en andere leden van de nachtschade familie, in enkele weken tijd in staat is om al het loof volledig te vernietigen. Ook de knollen kunnen worden aangetast, waardoor deze verrotten in de opslag. 

Op de blaadjes ontstaan waterige, niet scherp begrensde vlekken van 1 à 2 cm doorsnede. Op deze vlekken kan bij een hoge relatieve luchtvochtigheid binnen enkele uren een dunne laag wit schimmelpluis van sporendragers ontstaan. Binnen een dag wordt het sporenvormende gedeelte van de vlekken bruin. Op de grens tussen groen en bruin blad is vaak een lichtgroene zone zichtbaar. Droogt een aangetaste plek op dan is de ziekte lastig te onderscheiden van bijvoorbeeld Botrytis. Een eenvoudige test is: Stop enkele aangetaste blaadjes in een plastic zak, voeg er een paar druppels water bij en leg het afgesloten zakje bij kamertemperatuur (20-22°C) weg. De volgende dag kan Phytophthora worden herkend als zich aan de onderkant van de aangetaste blaadjes een wit schimmelpluis heeft gevormd.

Bij deze ziekte is voorkomen beter dan genezen. Phytophthora kan alleen optreden bij aanwezigheid van infectiebronnen. Hierbij kan worden gedacht aan afval, aangetaste knollen in het pootgoed, buurpercelen en oösporen in de grond. Goede preventieve maatregelen zijn; geen schillen op de composthoop, de al genoemde goede vruchtwisseling, en gebruik van gecertificeerd pootgoed. Een andere goede hygiënische maatregel is het verwijderen en verbranden van al het loof zodra de ziekte geconstateerd is. De knollen mogen dan nog wel een week of 3 in de grond blijven. Ze groeien dan wel niet meer, maar zijn goed bewaard en kunnen afrijpen.

Preventief spuiten kan ook maar heeft zeker niet mijn voorkeur. Liever een kleinere oogst dan een bespoten oogst en dat zou voor elke hobby tuinier moeten gelden.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Dank je wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.