Warme sperziebonen salade

Gepubliceerd op 5 februari 2024 om 19:27

Een klassieker met karakter

Sperziebonen mogen dan eenvoudig lijken, maar in de Italiaanse keuken krijgen ze een hoofdrol die ze dubbel en dwars verdienen. Deze warme salade is een klassieker die draait om pure smaken, goede olijfolie en verse kruiden — een gerecht dat laat zien hoe rijk eenvoud kan zijn.

De sperzieboon, ook wel prinsessenboon genoemd, is een groente die in Italië vaak warm geserveerd wordt, bijvoorbeeld met knoflook, citroenrasp en basilicum. In deze variant combineren we beetgare bonen met een zachte vinaigrette, geroosterde broodkruimels en een snuf Parmezaanse kaas. Het resultaat is een salade die zowel fris als hartverwarmend is — perfect als lunch, bijgerecht of lichte avondmaaltijd.

Gebruik bij voorkeur bonen uit eigen tuin: jong, stevig en helder groen. Hun knapperigheid vormt de basis van dit gerecht. Voeg daar een paar smaakmakers aan toe, en je hebt een bord vol mediterrane zon — zelfs op een druilerige dag.

Deze salade is een ode aan de Italiaanse traditie van koken met wat er is, en genieten van wat de tuin te bieden heeft. Serveer warm, met een stuk vers brood, en laat je verrassen door de kracht van eenvoud.

Ingrediënten

  • 600 gr schoongemaakte sperziebonen
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 gehakte ui
  • 1  teen knoflook
  • 5 tomaten ontvelt, zonder pit en in stukjes gehakt
  • 6 groene olijven zonder pit in kwarten gesneden
  • 6  blaadjes basilicum fijn gesneden
  • peper en zout

Bereiding

  1. Kook de sperziebonen in water met een beetje zout in ca. 10 minuten beetgaar.
  2. Verhit onderwijl in een andere pan de olie op laag vuur en voeg hieraan de uitjes en knoflook toe. laat het 5 minuten schroeien onder regelmatig roeren.
  3. Laat de sperziebonen uitlekken en voeg ze bij de uitjes. Roer het goed dooreen. Roer de tomaat erdoor en breng het op smaak met peper en zout.
  4. Vis de knoflook uit de pan en laat het geheel ca.10 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de olijven en basilicum toe.
  5. Laat de pan nog 5 minuten op het vuur. Serveer het gerecht warm.

Serveren

Serveer het als ;

  • Vegetarisch hoofdgerecht met toppings van bonen, kaas en noten.\
  • Bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
  • Lunchgerecht met een stuk rustiek brood.

Mogelijke toppings;

  • Citroenrasp of een kneepje citroensap: voor een frisse lift.

  • Zongedroogde tomaatjes: fijngehakt voor een intense umami.

  • Zwarte olijven (Taggiasche of Kalamata): voor een zoutige bite.

  • Geraspte Parmezaanse kaas: klassiek en hartig, smelt lichtjes over de warme bonen.

  • Zachte geitenkaas: voor een romige, frisse tegenhanger.

  • Geroosterde walnoten en/of pijnboompitten voor een nootachtige toets.

  • Goudbruine croutons gebakken in olijfolie met knoflook

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.