knapperig en fris
Zelf augurken inmaken is niet alleen een heerlijke manier om je oogst te bewaren, het is ook een traditie die teruggaat tot ver voor onze tijd. Wist je dat augurken net als de eerste wortelen oorspronkelijk uit Afghanistan kwamen?
Dankzij de V.O.C. vonden ze hun weg naar Nederland, waar onze boeren al vroeg uitblonken in innovatie. Zo ontstond de oranje wortel, opgedragen aan het Huis van Oranje-Nassau, maar ook onze augurk. Eveneens een stukje Dutch pride; fris, puur en vol karakter.
In dit recept maak je zoetzure augurken uit eigen tuin. Het resultaat? Knapperige plakjes of staafjes met een perfecte balans tussen zoet en zuur, op smaak gebracht met kruiden zoals mosterdzaad, dille of laurier. Ideaal als bijgerecht, op een broodje, of gewoon als snack uit het potje.
Het inmaken is eenvoudig, leuk om te doen, en geeft je volledige controle over smaak en samenstelling. Bovendien is het een mooie manier om je zomeroogst te verlengen tot ver in de winter.
Dus haal die augurken uit de tuin, steriliseer je potten, en ontdek hoe lekker zelfgemaakt écht kan zijn.

Ingrediënten
- 1 kg augurken
- 1 sjalot
- 5 dl azijn
- 2,5 dl water
- 1 tl dille gedroogd
- 200 suiker
- 1 snufje zout
- 1 teen knoflook
- 2 tl mosterdzaad
- 1 tl mosterdzaad
- 1 tl dragon gedroogd
Bereiding
- Boen de augurken goed schoon en snij het steeltje eraf. doe ze in een schaal en voeg het zout toe. Meng het goed dooreen. en zet het 24 uur in de koelkast.
- Na 24 uur zijn ze helemaal slap geworden omdat de augurken veel vocht hebben verloren. Het komt goed. Gooi het vocht weg en en spoel ze goed af om het zout te onttrekken. Snijd de grotere exemplaren in schijfjes of reepjes.
- Breng het water aan de kook met de azijn, de suiker en de kruiden. Voeg zodra het kookt de augurk toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat 5 minuten doorkoken voor een wat knapperig resultaat of 10-15 voor een zachter resultaat.
- De potjes en deksels (vooraf goed goed schoongemaakt) worden met kokend water gevuld. Giet voor het afvullen het nog hete water uit de pot en vul deze af met met het augurkmengsel tot ca 1 cm onder de rand.
- Zorg dat je voldoende augurk in de pot krijgt anders kom vocht te kort. In geval van nood kun je nog wat extra kokend water toevoegen.
- Sluit de pot goed af en zet direct ondersteboven op een theedoek tot ze zijn afgekoeld. Zijn Ze afgekoeld dan staat er vacuüm op de potten en kun je ze wel 1 jaar bewaren.
Als je de augurken consumeert moet je bedenken dat er geen conserveringsmiddelen in zitten, bewaar de geopende pot in de koelkast voor max. een week of 2. Als je er een augurk uit pikt gebruik dan altijd een schone vork.
Reactie plaatsen
Reacties