Zoetzure augurken

Gepubliceerd op 5 februari 2024 om 20:47

Augurken zijn een soort komkommers die oorspronkelijk uit India komen, maar al eeuwenlang in Europa worden verbouwd. Het inmaken van augurken wordt in verschillende landen gedaan, zoals Nederland, Duitsland, Polen, Rusland en de Verenigde Staten. Elke regio kent zijn eigen recepten en smaken. Hier houden we vooral van de zoetzure variant.

Ingrediënten

  • 1 kg augurken
  • 1 sjalot
  • 5 dl azijn
  • 2,5 dl water
  • 1 tl dille gedroogd
  • 200 suiker
  • 1 snufje zout
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl mosterdzaad
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl dragon gedroogd

Bereiding

Boen de augurken goed schoon en snij het steeltje eraf. Voeg het zout toe en meng het goed dooreen. Zet ze 24 uur op een koele donkere plaats (koelkast).
Ze zijn nu helemaal slap geworden omdat de augurken veel vocht hebben verloren. Gooi dit vocht weg en en spoel ze goed af om het zout te onttrekken. Snijd de grotere exemplaren in schijfjes of reepjes.
Breng het water aan de kook met de azijn, de suiker en de kruiden. Voeg zodra het kookt de augurk toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat 5 minuten doorkoken voor een wat meer knapperig resultaat of  10-15 voor een zachter resultaat.
De potjes en deksels zijn vooraf goed goed schoongemaakt en worden met kokend water gevuld. Giet voor het afvullen het nog hete water uit de pot en vul deze af met met het augurkmengsel tot ca 1 cm onder de rand.
zorg dat je voldoende augurk in de pot krijgt anders kom vocht te kort. In geval van nood kun je nog wat extra kokend water toevoegen. Sluit de pot goed af en zet direct ondersteboven op een theedoek tot ze zijn afgekoeld. Als ze zijn afgekoeld zullen de potten vacuüm zijn en kun je ze wel 1 jaar bewaren.
Als je de augurk consumeert moet je bedenken dat er geen conserveringsmiddelen in zitten, bewaar de geopende pot in de koelkast voor ca. een week of 2. Als je er een augurk uit pikt gebruik dan altijd een schone vork.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.