
De koele klassieker
Deze romige soep van prei, aardappel en room wordt koud geserveerd en is al decennia een vaste waarde in de klassieke keuken. Oorspronkelijk Frans met een Amerikaanse twist, is Vichyssoise geliefd om zijn zachte textuur en subtiele smaak. Ideaal als elegante opener voor een zomerse lunch of diner.
Ingrediënten
- 2 selderij harten, fijngehakt
- Het wit van 2 preien, fijngehakt
- 2 aardappels in blokjes
- 1 lt. kippenbouillon
- 200 ml slagroom
- Zout en peper
- Verse peterselie als garnering
Bereiding
- Doe de selderij, prei en aardappels in een pan, voeg hierbij de bouillon toe en naar smaak wat zout en peper.
- Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat het 45 minuten zachtjes pruttelen
- Schep alles in een keukenmachine of draai er een puree van met een staafmixer
- Doe alles terug in een pan schep de room erdoor en verhit alles weer kort.
Serveren
- Zomerse lunch: Serveer de soep zo koud mogelijk uit de koelkast voor een zijdezachte, verfrissende ervaring.
- Winters alternatief: Warm serveren met een beetje blauwe kaas crème voor pit en romigheid
Mogelijke toppings;
- Porcini-paddenstoelenolie; Een druppeltje van deze intense olie geeft een aardse umami touch
- Fijngesneden bieslook of verse dille voor een frisse kruidige toets en mooie kleur.
- Fijn gesneden zalmreepjes voor wat ziltige luxe
Reactie plaatsen
Reacties