
Tuinbonen, ook wel Vicia faba genoemd, zijn robuuste peulvruchten die het goed doen in het Nederlandse klimaat. De plant groeit rechtop met dikke stelen en produceert grote peulen met vlezige bonen.
Ze worden vaak al vroeg in het jaar gezaaid, vanaf februari tot april, en kunnen zelfs lichte vorst verdragen. Tuinbonen houden van een zonnige, beschutte plek en een voedzame, goed doorlatende bodem. Regelmatig water geven en het toppen van de planten helpt om luizen te voorkomen.
Qua voedingswaarde zijn tuinbonen rijk aan eiwitten, vezels, foliumzuur en ijzer, en bevatten ze per 100 gram ongeveer 88 calorieën. Ze zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en passen goed in een vegetarisch dieet. Na de oogst in juni of juli kunnen de bonen vers gegeten worden, ingevroren of verwerkt in stoofschotels en salades. Een dankbare groente die zowel voedzaam als makkelijk te telen is.
Zaai instructie
- Binnen zaaien: januari - februari
- Buiten zaaien: eind februari - eind maart
- Kiemen: 3 - 8 weken (afhankelijk van de kiemtemp.)
- Kiemtemperatuur: 5 - 20°C
- Zaaidiepte: 5 - 7 cm
- Plantafstand in rijen: 40 - 60 cm
- Standplaats: zonnig en beschut
- Oogstperiode: mei - juli

De teelt
Zaai vanaf januari (binnen) en eind februari (buiten) tot eind maart en niet later want de bonen hebben kou nodig om goed te kunnen groeien.
Poot of zaai de tuinbonen in dubbele rijen met een plantafstand van 25 cm. Houd tussen de dubbele rijen een afstand aan van 60 cm. In vergelijk met andere peulvruchten hebben tuinbonen een wat vochtigere humusrijke grond nodig, met volop zon.
Verzorging;
Houd de bodem onkruidvrij. Knijp de toppen van de zaailingen uit zodra er 4 groepjes bloemen opkomen of zodra de eerste peulen zichtbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat de plant alle energie kan steken in het maken van peulen. Zodra de peulen beginnen te groeien moet er zeker in droge periodes regelmatig water worden gegeven. Ondersteun de planten met bamboestokken of ander ondersteuningsmateriaal en gebruik netten om de planten te beschermen tegen vraat. De oogstperiode is juni-juli. Laat de bonen niet te lang aan de struik zitten, oogst ze zodra ze voldoende groot zijn. Ook is het mogelijk om de peulen in zijn geheel te eten, oogst dan zodra ze vingerdik zijn.

Reactie plaatsen
Reacties