Aubergine heeft de meeste warmte nodig

Gepubliceerd op 13 maart 2021 om 21:01

Aubergines behoren net als de tomaat en aardappel tot de nachtschade familie. Ze hebben verschillende vormen en kleuren maar de meest bekende zijn toch wel paars zwarte variëteiten. Aubergine is een zeer veelzijdige en gezonde groente. Aubergine bevat o.a.: vitamine B1, B2, B6, B11,  en C. En de mineralen: natrium, kalium, selenium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink en heel veel voedingsvezels, weinig vet, koolhydraten en gluten.

Je kunt aubergine koken, bakken, roosteren, in de oven bereiden,  roerbakken, barbecuen, grillen, stomen, frituren en vullen met bijv. gehakt of rijst.

De aubergine heeft een warme beschermde plaats nodig met een humusrijke bodem voorzien van veel voedingsstoffen. Onder de 21 C groeien aubergines nauwelijks meer. Van alle groentegewassen heeft de aubergine de meeste warmte nodig en kunnen daarom het beste in een kas of onder een tunnel geteeld worden. Buiten in de volle grond is het een stuk moeizamer. We kunnen dan pas vanaf augustus een oogst verwachten, die een stuk geringer is dan die onder glas of plastic.

  • Binnen zaaien: eind februari - begin april
  • Kiemtijd: 10 - 20 dagen
  • Kiemtemperatuur: 21 - 25 °C
  • Zaaidiepte: ½ cm
  • Verpotten: zodra de zaailingen 7½ tot 10 cm groot zijn
  • Buiten uitplanten: midden mei - begin juni
  • Plantafstand: 50 - 75 cm
  • Standplaats: zonnig - (verwarmde) kas
  • Oogstperiode: mei - september

De teelt;

Vanwege het lange groeiseizoen starten we al in februari met het opkweken van het zaaigoed. Ze worden gezaaid in een kistje wat afgedekt wordt met een stuk glas. Zodra ze groot genoeg zijn worden ze opgepot totdat ze naar buiten kunnen in juni of in de kas in mei. Houdt een plantafstand aan van 60 x 60 in de kas en buiten 50 x 50 cm.

Verzorging;

Het best kun je 3 of 4 hoofdtakken laten ontwikkelen door regelmatig dieven weghalen om de kroon luchtig te houden. Tijdens de groei regelmatig bemesten met een op 1/10 verdunde gier. Verder regelmatig sproeien en de bodem oppervlakkig schoffelen. De oogst begint vanaf half augustus. Om voldoende grote vruchten de verkrijgen dien je slechts 5 a 6 vruchten per plant aan te houden. Er dient op tijd geoogst te worden, d.w.z. wanneer het zaad al ontwikkeld maar nog week is. Overrijpe vruchten worden bitter.

Ziektes en plagen


Rating: 5 sterren
1 stem

Dank je wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.