Spintmijt

Gepubliceerd op 17 maart 2021 om 19:18

Spintmijten behoren tot de spinachtigen. De spintmijten bevinden zich voornamelijk aan de onderzijde van de bladeren. Ze bevinden zich voornamelijk aan de onderzijde van de bladeren, waar ze de plantencellen aanprikken en leegzuigen. Deze cellen kleuren dan geel en bij veel planten is de spintaantasting aan de bovenkant van de bladeren te zien als kleine, gele puntjes.

Bij een ernstige aantasting worden de bladeren helemaal geel en kan het blad en uiteindelijk de hele plant afsterven. Ook produceren de nimfen en de adulten spinsel. Bij grote aantallen spintmijt raken de planten zelfs volledig bedekt met webben waarin het kan krioelen van de mijten.

Effectieve preventieve maatregelen zijn;

  • Als het mogelijk is, kies dan in eerste instantie voor plantenrassen die minder gevoelig zijn aan spint.
  • Droge lucht werkt de ontwikkeling van spint in de hand. Zorg dus voor voldoende hoge luchtvochtigheid via een luchtbevochtiger of benevel regelmatig ’s morgens de planten zodat de luchtvochtigheid stijgt.
  • Spint ontwikkelt zich in eerste instantie zeer lokaal op enkele plantdelen. Ze verkiest de meest droge en warme plekken. Controleer deze plekken regelmatig op spint om snel er bij te zijn.
  • Knip zo vlug als je aantasting ziet de aangetaste bladeren weg en behandel vervolgens biologisch.
  • Ruim de volledige plant op als er al webben gevormd zijn vooraleer de spintmijten rood worden en in hun overwinteringsstadium overgaan. In dit stadium zijn ze immers niet meer te bestrijden en komen ze in het voorjaar weer direct terug op uw planten schade aanrichten.
  • Gooi aangetaste takken of bladeren nooit op de composthoop of zo maar buiten weg maar verbrandt ze direct of geef ze mee met de afvalcontainer. Gooi ze in de afvalcontainer op het moment dat hij wordt opgehaald.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Dank je wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.